Fostul presedinte Emil Constantinescu a anuntat ieri ca va deschide actiuni in justitie impotriva directorilor serviciilor de informatii si a tuturor membrilor CNSAS din ultimii sase ani, pentru ca acestia nu si-au indeplinit obligatiile prevazute in legea deconspirarii Securitatii.

""Colegiul CNSAS avea inca din 1999 dreptul sa ceara orice documente secrete de la institutiile detinatoare de arhiva. Cand membrii lui spun ca nu au putut sa vada pana acum dosarele, mint. Exista restrictii privind documentele doar pentru opinia
publica, nu pentru membrii CNSAS care pot vedea orice document al fostei Securitati fie el si secretizat"", a spus Constantinescu. Despre presedintele Basescu, fostul sef al statului a precizat ca, intrucat colabora cu contrainformatiile militare, e clar ""ca isi turna colegii"", adica a facut politie politica, dar ca dosarul sau a fost distrus, in acest sens existand procesul-verbal. ""Dovada colaborarii lui Basescu poate fi gasita in dosarele celor urmariti"", a mai spus Constantinescu. Impreuna cu deputatul independent Aurelian Pavelescu, Emil Constantinescu va sesiza comisiile parlamentare de control ale SRI si SIE, precum si comisiile de aparare pentru a verifica de ce sefii serviciilor de informatii nu au inaintat CNSAS documentele privitoare la colaborarea cu Securitatea a presedintelui Basescu. (Dana Piciu)