Presedintele Traian Basescu a avertizat, intr-un interviu publicat de International Herald Tribune (IHT), asupra posibilitatii ca Romania sa raspunda cu aceeasi moneda statelor UE care ar limita accesul romanilor pe piata interna, restrictionand la r
Presedintele Traian Basescu a avertizat, intr-un interviu publicat de International Herald Tribune (IHT), asupra posibilitatii ca Romania sa raspunda cu aceeasi moneda statelor UE care ar limita accesul romanilor pe piata interna, restrictionand la randul ei piata muncii pentru cetatenii acestor state. Disputele din UE privind imigratia "sunt generate de interese politice, nu de realitatea din Romania", a declarat Basescu, precizand ca temerile europenilor referitoare la numarul mare de imigranti romani sunt nefondate. "Daca unele tari vor alege sa aplice acest sistem (al limitarii accesului romanilor pe piata muncii - n.red.), Romania va aplica si ea masuri similare in cazul cetatenilor din respectivele tari. Nu trebuie sa se conteze pe timiditatea noastra", a declarat Basescu in interviul publicat sub titlul "Romania cere egalitate". El a avertizat in acelasi timp ca tara sa nu vrea sa fie tratata "ca un cetatean de mana a doua" al Europei. IHT reaminteste ca problema imigratiei a devenit deosebit de sensibila de cand Marea Britanie a anuntat ca are in vedere impunerea de restrictii mult mai dure in ceea ce priveste muncitorii romani si bulgari, decat cele aplicate in 2004, cand blocul european s-a extins prin integrarea a 10 noi state membre. "Nu cred ca statele membre UE ar trebui sa fie ingrijorate de un aflux de noi imigranti", a declarat Basescu in interviu, "relaxat si bronzat dupa o recenta vacanta pe Litoralul Marii Negre", dupa cum comenteaza autorul articolului.
Piata romaneasca a muncii, "un stimulent"
Presedintele roman a vorbit despre stabilitatea relativa a economiei romanesti, ca argument pentru faptul ca temerile europenilor privind imigratia sunt nefondate. "Cresterea salariilor in cadrul companiilor private este considerabila, iar Romania se confrunta si cu o lipsa de forta de munca, in special in domeniul constructiilor", a spus el. "Credem ca piata romaneasca va ramane un stimulent, astfel incat migratia nu va fi o problema", a precizat Basescu. IHT noteaza, insa, ca dupa integrare, Romania va deveni cel mai sarac stat membru al UE, a carui integrare este privita cu teama mai ales in Marea Britanie, unde imigratia din Europa de Est a depasit cu mult cifrele estimate. In interviu, Basescu a declarat ca problema restrictiilor impuse romanilor va fi abordata in cadrul convorbirilor bilaterale, adaugand "ca o mustrare la adresa liderilor europeni", dupa cum comenteaza IHT: "Mobilitatea fortei de munca este o parte a ideii integrarii in UE". Presedintele a subliniat ca tara sa are, probabil, "una dintre cele mai puternice dinamici economice din Europa" si nu ar trebui inclusa intr-o categorie separata fata de celelalte state membre ale UE. IHT il citeaza si pe Daniel Daianu, fost ministru de Finante, care afirma ca "intensitatea dezbaterii din Marea Britanie a surprins opinia publica romana". El a adaugat ca avertizarile lui Basescu privind eventuale masuri restrictive pe care Romania le-ar putea aplica la randul ei reprezinta punctul de vedere al unui "politician versat", care incearca sa arate ca "apara interesele romanilor".
Bucurestii se mai gandesc
In replica la declaratiile lui Basescu, secretarul de stat in MIE Leonard Orban a afirmat, citat de Mediafax, ca Romania nu a luat o decizie de restrictionare a pietei muncii pentru statele UE care ar limita accesul muncitorilor romani pe piata interna. El a mentionat ca se asteapta pozitia oficiala a statelor UE in legatura cu accesul muncitorilor romani pe pietele interne de munca si ca, in functie de aceste pozitii, Romania va lua o decizie, a carei natura este politica, privind o eventuala reciprocitate.
"Presedintele Basescu a facut o declaratie extrem de grava in momentul in care a amenintat statele UE cu contramasuri in cazul restrictionarii fortei de munca din Romania", a sustinut ieri vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu. El a solicitat premierului Tariceanu, ministrului Muncii si ministrului de Externe asumarea pozitiei lui Basescu sau delimitarea de aceasta, pentru a nu se decredibiliza institutiile statului. "Presedintele Romaniei nu are atributii constitutionale de a decide nici o contramasura, reglementarea in acest domeniu cazand in responsabilitatea Guvernului si a Parlamentului, a spus Pavelescu. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.