Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au declansat o ampla ancheta privind modul in care unor firme din Bucuresti, Ploiesti si Iasi le-au fost atribuite contracte de dezinfectie in zonele afectate in acest an de gripa aviara. "Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu, in 18 iulie, cu privire la modul de derulare a contractelor de achizitie publica intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale pe de-o parte si o serie de firme particulare indicate de factori de raspundere din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului pe de alta parte, contracte avand ca scop preintampinarea efectelor si extinderii gripei aviare in mai multe judete ale tarii", a precizat, conform Mediafax, Biroul de presa al DNA. Directia Nationala Anticoruptie nu a dat insa mai multe date despre cercetarile care se efectueaza, identitatea persoanelor verificate sau despre posibilele infractiuni asupra carora procurorii fac investigatii, intrucat dosarul se afla in faza actelor premergatoare.
Fara licitatie
Directorul general al Companii Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), Liviu Damboiu, confirma, in luna mai a acestui an, ca doua societati cu raspundere limitata din Bucuresti si Ploiesti au obtinut de la CNADN, fara licitatie, contracte de dezinfectie, argumentul invocat de autoritati fiind, ca si in 2005, situatia de criza. Cele doua firme selectate prin procedura negocierii cu o singura sursa au fost Nutraswiss Bucuresti si Coral Impex Ploiesti. Societatile au asigurat servicii de dezinfectie in judetul Brasov, Coral Impex primind si contractul de lucrari si in judetele Mures si Prahova. "Am ales sa atribuim contractul direct prin negociere cu o singura sursa, deoarece o licitatie dureaza 52 de zile, iar situatia provocata de gripa aviara nu ne permite sa asteptam o perioada atat de lunga", afirma, la acea data, directorul general al CNADN.
O procedura similara prin care s-a invocat starea de urgenta data de aparitia primului focar de gripa aviara a fost utilizata, conform Mediafax, de CNADN si la contractul incheiat in octombrie 2005 cu societatea Lumi din Iasi. Aceasta firma, care, pana in septembrie 2005, a avut un singur angajat si un profit de 14 milioane de lei vechi in 2004, a primit la sfarsitul anului trecut, fara licitatie, un contract de zece milioane de euro prin care se obliga sa asigure la nivel national servicii de prevenire a raspandirii virusului gripei aviare. Contractul a fost acordat de CNADR prin incredintare directa, fiind invocata starea de urgenta data de aparitia primului focar de gripa aviara.
Nereguli grave
In urma unui control derulat in luna martie, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a constatat o serie de nereguli in activitatea firmei, precum nerespectarea concentratiei solutiilor cu care erau stropite masinile de pe drumurile nationale din zonele in care au fost depistate focare de gripa aviara. MTCT a anuntat atunci ca va cauta solutii legale pentru recuperarea prejudiciului si nu va mai prelungi contractul incheiat cu Lumi. "Este dificil, insa, sa dai firma in judecata, deoarece nu poti demonstra ca prevederile contractuale privind concentratia solutiilor de dezinfectie au fost incalcate pe toata durata contractului", sustineau oficiali ai MTCT. Dupa anuntul ministerului privind neregulile constatate la derularea contractului, patronul Lumi, Tonel Ursachi, a declarat ca firma a incasat cinci milioane de euro si ca solicita alte cinci pentru serviciile prestate.
Interesant este ca la scurt timp, in mai 2006, aceeasi firma a fost selectata din nou, fara licitatie, de catre CNADR pentru astfel de servicii, motivul invocat fiind lipsa unei alte oferte. Contractul pentru prestarea serviciilor de dezinfectie impotriva gripei aviare in zece puncte din tara a fost atribuit initial unei alte societati. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a considerat insa ca aceasta nu respecta clauzele convenite si a decis ca Lumi sa preia contractul. (G. TARATA)