Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului ZIUA, a fost audiat ieri la Parchetul General, in dosarul Rompetrol. "A fost o audiere cu mari surprize. Prima este ca, cu cateva zile inainte de o solutie finala a acestui dosar, din perspectiva Parchetului, unul din cei doi procurori de caz, respectiv domnul Ciprian Nastasiu, s-a evaporat. Asa ca 58 de dosare voluminoase au ramas pe mana unui singur anchetator. A doua surpriza este ca, discutand cu doamna procuror Adriana Cristescu, aceasta m-a informat ca nu are nici un raspuns in legatura cu unica proba pe care am solicitat-o inca de la inceput in apararea mea, in urma cu mai bine de un an, si anume stenograma discutiilor mele telefonice cu domnul Traian Basescu, privind cazul Rompetrol. Doamna Cristescu a recunoscut ca a omis pana ieri sa ma informeze asupra situatiei acestei solicitari. A treia surpriza de mari proportii este ca operatiunea pe care am facut-o pe Bursa, in urma cu doi ani si jumatate, in care sunt acuzat ca as fi beneficiat de "informatii privilegiate" este cuprinsa, conform afirmatiilor doamnei procuror, intr-o forma sau alta, in 58 de volume de dosar, fiecare dintre acestea avand 400-500 de pagini. "La gramada" cu cea mai mare parte a dosarului Rompetrol. A patra surpriza este ca, pentru prima data, in prezenta avocatului meu, doamna Cristescu m-a anuntat ca termenul limita pentru studierea intregului probatoriu, care are peste 25.000 de pagini, este data de 3 septembrie. A acestui an. Intrucat este imposibil ca, in acest interval de trei-patru zile, sa pot studia cele 58 de volume, am solicitat un termen care mi se pare rezonabil, si anume de 58 de zile, astfel la fiecare 24 de ore petrecute la sediul Parchetului, sa pot studia circa 400-500 de pagini", a spus Rosca Stanescu. "Doamna procuror Cristescu nu a fost de acord si a precizat ca in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Penala, imi poate oferi posibilitatea ca un ofiter de cercetare sa imi lectureze el cele 58 de volume, pana pe 3 septembrie. Sa dea Dumnezeu sa existe un asemenea ofiter.
Am acceptat propunerea doamnei procuror Cristescu si de maine (azi - n.r.), timp de opt ore, voi asculta in lectura unui ofiter unul din cele 58 de volume.
In realitate, dupa aceasta data urmeaza sa intre in vigoare prevederile noului Cod de Procedura Penala, care ii poate sanctiona pe procurori pentru incalcarile flagrante ale normelor legale, care s-au produs in acest dosar. Iar doamna Cristescu este grabita sa ramana sub incidenta legii mai blande. Care este actualul Cod de Procedura Penala", a mai declarat Sorin Rosca Stanescu. (B.C.G.)