Pentru cei 59.121 de debitori aflati in executare silita, AVAS dispune de un numar de 42 de executori. Asta inseamna ca un executor se ocupa de 1.407 cazuri. Desi corpul de executori ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS

Pentru cei 59.121 de debitori aflati in executare silita, AVAS dispune de un numar de 42 de executori. Asta inseamna ca un executor
se ocupa de 1.407 cazuri.

Desi corpul de executori ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost suplimentat cu zece executori, acestia se pare ca sunt tot putini. ""Am suplimentat numarul executorilor cu 25% fata de anul trecut, ajungand la 42 de angajati"", a declarat Razvan Orasanu, presedintele AVAS. Conducerea AVAS vrea sa recupereze cat mai multe creante de la agentii economici care au datorii la stat si sa faca mai putina monitorizare postprivatizare. ""Vom continua activitatea de blocare de conturi si de executare silita, la care se ajunge din cauza neachitarii datoriilor"", a explicat Razvan Orasanu. AVAS procedeaza la recuperare pentru orice creanta neachitata la buget. Conform prevederilor art. 61 din OUG nr. 51/1998 privind valorificarea activelor statului, dreptul corespunzator creantei preluate la datoria publica se executa inaintea oricarui alt drept, indiferent de natura acestuia sau de data la care a fost constituit, cu exceptia salariilor si a altor privilegii legale.
CAZURI. Numarul debitorilor aflati in procedura de executare silita se modifica permanent. In procedura de executare silita au fost inclusi 59.202 dintre debitorii AVAS, precum si garantii acestora. Executorii AVAS au executat silit toti acesti debitori. Fata de 2005, anul acesta au fost inclusi in metoda de valorificare prin executare silita 1.405 noi debitori AVAS si garanti ai acestora. Pe de-o parte intra in aceasta procedura debitorii AVAS pentru care au fost epuizate alte metode de valorificare, iar pe de alta parte ies din executare silita debitorii la care au fost recuperate integral creanta si cheltuielile de executare (7.533 de societati), cei care intra in procedura prevazuta de Legea nr. 85/2006 sau cei pentru care sunt identificate alte metode de recuperare a creantei AVAS.
COSTURILE. ""Executarea silita la AVAS are costuri de 4-5 ori mai mici decat in alta parte"", a explicat Razvan Orasanu. Acest lucru este posibil deoarece executarea realizata prin corpul propriu de executori AVAS nu presupune plata unui comision catre executorii AVAS care sunt angajati ai institutiei. In plus, pentru solicitarile formulate de executorii AVAS nu se percepe nici o taxa sau tarif. Societatile specializate in recuperarea creantelor care opereaza in prezent pe piata percep un comision de succes intre 10% si 40% din valoarea recuperata.
DEMERS MAI SIMPLU. Conform legii, organele de politie, organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, Garda Financiara, Oficiul Registrului Comertului, precum si orice alta persoana juridica sau fizica sunt obligate sa acorde sprijin executorilor AVAS, in vederea indeplinirii atributiilor acestora. Etapele ce trebuie parcurse in procedura de executare silita difera de la un debitor la altul. Pentru unii debitori, dupa comunicarea prin posta a titlurilor executorii si a somatiei de plata, urmate de instituirea popririi asupra conturilor bancare, se recupereaza integral creanta AVAS. In alte cazuri, salariatii AVAS ajung in mai multe localitati pentru a realiza procedura legala de somare la plata, pentru identificarea si sechestrarea bunurilor urmaribile, evaluarea acestora de o companie specializata, scoaterea bunurilor la vanzare prin licitatie publica, ce se repeta pana la vanzarea acestora.

PROBLEMELE EXECUTORILOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.