Actiunile Transelectrica incep, astazi, sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actionarul majoritar, Ministerul Economiei (MEC), intentionand sa listeze in perioada urmatoare si titlurile Transgaz, Electrica Moldova, Banat, Dobroge
Actiunile Transelectrica incep, astazi, sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actionarul majoritar, Ministerul Economiei (MEC), intentionand sa listeze in perioada urmatoare si titlurile Transgaz, Electrica Moldova, Banat, Dobrogea, Oltenia, Distrigaz Sud, Nord si Nuclearelectrica. Actorii pietei se asteapta ca in ziua listarii Transelectrica, BVB sa consemneze un record al tranzactiilor si al valorilor de tranzactionare, transmite NewsIn. Lansarea pe bursa a unor pachete de actiuni la societati detinute de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) este necesara pentru stabilirea unei valori a acestor actiuni in conditiile in care alte pachete apartinand acelorasi companii au fost transferate catre Fondul Proprietatea, care urmeaza sa fie listat la randul sau. "Oferta publica derulata la Transelectrica a demonstrat ca aveam dreptate si ca solutia viabila pentru privatizari este procesul desfasurat prin bursa, care trebuie sa se desfasoare cat mai des", declara, recent, ministrul Economiei, Codrut Seres. Acesta spunea ca urmatoarea listata va fi Transgaz si ca pachete de 5% din capitalul social al filialelor Electrica privatizate (Moldova, Banat, Dobrogea si Oltenia) vor fi scoase la vanzare pe bursa. Seres mai arata ca MEC intentioneaza sa puna pe bursa pachete similare si in cazul companiilor Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si Nuclearelectrica, urmand ca, in doi ani, sa ia in calcul si posibilitatea listarii Romgaz. Reamintim, BVB a inceput la mijlocul lunii iunie derularea ofertei publice primare de vanzare a 10% din actiunile companiei nationale de transport al energiei electrice Transelectrica. Oferta de actiuni a fost suprasubscrisa de 6,46 de ori.
Obligatiuni ale Bancii Mondiale, din octombrie la BVB
Obligatiunile emise de Banca Mondiala denominate in lei ar putea incepe sa fie tranzactionate pe Bursa la inceputul lunii octombrie, a declarat, ieri, directorul Departamentului de Piete de Capital al ABN Amro, Claudia Butac. "Exista acordul de principiu cu Bursa de Valori Bucuresti. Emisiunea va fi listata dupa subscriere, astfel ca la inceputul luni octombrie putem avea prima zi de tranzactionare. Ramane de vazut care va fi perioada necesara pentru procesare documentelor de catre Bursa", a afirmat Butac. Banca Mondiala va lansa pe piata romaneasca, in perioada 30 august-12 septembrie, o emisiune de obligatiuni pe trei ani, denominate in moneda nationala, in valoare de 525 milioane de lei, cu o dobanda fixa de 6,5% pe an. Directorul ABN Amro Romania, Martin Bakelaar a aratat ca decizia de a percepe o rata fixa reflecta speranta ca dobanzile din piata romaneasca se vor stabiliza la nivelul celor din Uniunea Europeana.
Emisiunea va fi intermediata de ABN Amro si Intercapital Invest. Doris Herrera-Pol, sef operatiuni pe piete de capital in cadrul Trezoreriei Bancii Mondiale, a aratat ca fondurile obtinute in urma acestei emisiuni vor fi utilizate pentru finantarea de proiecte in tarile membre ale Bancii Mondiale. "Emisiunea va da un semnal important referitor la nivelul de maturizare al pietei de capital din Romania. Sper ca va atrage un numar mare de investitori si vom putea vedea si investitori de retail", a spus Razvan Florin Pasol, presedinte si director general al societatii de brokeraj Intercapital Invest. Potrivit prospectului de oferta publica primara, vor fi emise 525.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 1000 lei.
Emisiunea lansata de Banca Mondiala va fi prima operatiune de acest gen, supranationala, din Romania, iar titlurile vor fi primele notate de agentiile de rating cu calificativul maxim "AAA". (G.M.; A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.