Omul de afaceri Ovidiu Tender a parasit ieri arestul Directiei Cercetari Penale, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a iesi din tara. Tribunalul Bucuresti hotarase, sambata, ca Ovidiu Ten
Omul de afaceri Ovidiu Tender a parasit ieri arestul Directiei Cercetari Penale, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis inlocuirea masurii arestarii preventive cu interdictia de a iesi din tara. Tribunalul Bucuresti hotarase, sambata, ca Ovidiu Tender, al carui mandat de arestare preventiva expira astazi, sa fie judecat in stare de libertate. Instanta a considerat ca mandatul din luna martie a fost emis pe numele lui Tender in mod nelegal. "Este evident ca, desi instanta a fost sesizata cu propunerea de inlocuire a masurii obligarii de a nu parasi tara (n.r. - in 3 martie 2006), aceasta s-a pronuntat in sensul luarii masurii arestarii preventive... fara a fi investita cu o asemenea cerere. De altfel, luarea masurii arestarii preventive nici nu ar fi fost posibila, atata timp cat nu se dispunea si inlocuirea, neputand coexista doua masuri preventive, in raport de aceeasi persoana", a aratat in incheierea de sedinta judecatorul Maria Enache. Magistratul mai precizeaza, conform Newsin, ca judecatorul care a dispus in urma cu sase luni aceasta masura a confundat institutia arestarii preventive cu cea de inlocuire a masurii de a nu parasi tara: "Fara a se pronunta asupra cererii de inlocuire a masurii arestarii preventive... dispune in baza unui alt temei si fara sa fi fost sesizat cu un referat privind propunerea de luare a masurii arestarii preventive".
Nici un indiciu temeinic
In ceea ce priveste motivele care au stat la baza arestarii preventive a lui Ovidiu Tender, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca "pana la acest moment, nu rezulta indicii temeinice privind savarsirea infractiunii de constituire a unei grupari de criminalitate organizata". Potrivit judecatorului, "existenta unor intelegeri privind modul de derulare a unor activitati comerciale, concretizate in contracte comerciale, incheiate in baza unor dispozitii ale legii civile si comerciale, nu este suficienta". De asemenea, instanta a considerat ca procurorii nici macar nu au facut trimitere la vreo dispozitie legala pe care Tender ar fi incalcat-o prin incheierea contractului de cesiune de creanta prin care ar fi prejudiciat cu 1400 de miliarde de lei vechi SC Carom SA. "Desi actul de sesizare vorbeste de nerealitatea, fictivitatea si caracterul ilicit al unor sume de bani, in acelasi timp se face trimitere si la existenta unor contracte comerciale de livrari produse petroliere care ar fi stat la baza obtinerii acestor sume de bani, aspect care urmeaza sa fie lamurit in cursul cercetarii judecatoresti", se mai arata in motivarea deciziei de sambata a Tribunalului Bucuresti. Nu in ultimul rand, judecatorul a stabilit ca nu existau indicii suficiente care sa demonstreze intentia lui Tender de a-l influenta pe expertul Cristian Bejenaru. In aceste conditii, nu intervenisera aspecte noi care sa motiveze masura arestarii preventive la noua luni dupa ce omului de afaceri i se interzisese parasirea tarii.
Recurs la CAB
Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel, contestatia Parchetului fiind judecata duminica. In fata magistratilor, Ovidiu Tender a declarat ca este aberanta concluzia procurorilor care il acuza ca s-ar fi prejudiciat singur prin operatiunile considerate ilicite cuprinse la dosar. Pe de alta parte, aparatorii omului de afaceri au sustinut ca acuzatiile de inselaciune nu au temei legal si nu sunt formulate pe baza unor probe solide si suficiente. In cele din urma, ieri dimineata, judecatorii Curtii de Apel au anuntat ca recursul procurorilor a fost admis, iar decizia Tribunalului casata. Totusi, dupa reanalizarea cazului, magistratii au hotarat inlocuirea masurii arestarii preventive a lui Tender cu interdictia de parasire a tarii. Practic, eliberarea omului de afaceri.
Povesti si abuzuri
In aceste conditii, Ovidiu Tender a parasit, ieri dupa amiaza, la cateva ore de la decizia Curtii de Apel, arestul Directiei Cercetari Penale. Omul de afaceri a declarat ca "instanta a reusit sa demonteze toate povestile pe care procurorii le-au inventat timp de un si jumatate". "Cert este ca timp de un an si jumatate s-au tesut o gramada de povesti si s-au facut abuzuri care nu au putut sa se constitue intr-un rechizitoriu care sa poata sta in fata instantei. Nu au reusit sa creeze o poveste reala", a spus Tender, referindu-se la modul in care procurorii DIICOT au instrumentat dosarul RAFO-Carom. "Vreau sa va rog sa fiti atenti ca nu e vorba de un prejudiciu adus statului, ci se invoca o paguba a mea catre mine. Eu, ca patron, sunt acuzat ca m-am furat pe mine", a mai precizat omul de afaceri, care a adaugat ca va da mai multe detalii legate de acest caz intr-o conferinta de presa.
Uri Bider nu mai reprezinta interesele Calder la Rafo Onesti
Uri Bider nu mai reprezinta Calder-A International, companie inregistrata in Olanda care a cumparat actiunile companiei Rafo Onesti de la firma Balkan Petroleum, dupa ce contractul s-a finalizat la 14 iulie, a anuntat, ieri, Calder-A. "Uri Bider, in baza unui contract ce s-a finalizat la data de 14 iulie 2006, a reprezentat interesele noilor investitori ai Rafo, atat in relatiile comerciale, privind derularea activitatilor de procesare, cat si in raport cu autoritatile statului roman", se arata intr-un comunicat al Calder-A. Compania afirma ca isi mentine interesul pentru sustinerea programului de dezvoltare a Rafo. "Rafo este o companie sanatoasa, rentabila, cu un potential deosebit pe piata regionala a petrolului, iar Calder-A nu are nici un motiv de a ceda sau a se retrage din aceasta investitie", se precizeaza in comunicat.
Calder-A a incheiat, in 12 iulie 2005, cu Balkan Petroleum, un contract pentru preluarea a 98% din actiunile Rafo, pentru care a achitat 30 de milioane de dolari, potrivit managerului Rafo, Marin Anton. Anul trecut, Rafo a platit taxe de peste 255 milioane de dolari, devenind astfel unul dintre cei mai importanti constribuabili la bugetul de stat, se mai precizeaza in comunicat. Pentru 2006, se estimeaza o cifra de afaceri la Rafo de peste un miliard de dolari. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.