Serviciul Roman de Informatii a predat CNSAS toate dosarele parlamentarilor din actuala legislatura identificati in evidente, fapt comunicat oficial Consiliului, printr-o scrisoare, la data de 23 august, informeaza un comunicat al SRI remis, ieri redactiei. "In urma desfasurarii comisiilor mixte SRI - CNSAS, dosarele de urmarire si de retea ale unui numar de 47 persoane au fost predate catre CNSAS, altele au ramas in custodia institutiei noastre fiind considerate de siguranta nationala", se arata in comunicat. Ulterior, ca urmare a modificarilor cadrului legislativ prin Hotararea CSAT nr. 13/2005, O.U.G. nr. 16/2006, Hotararile CSAT nr. 60 si 117 din 2006, documentele pastrate de SRI referitoare la aceasta categorie de persoane au fost reanalizate pe parcursul lunii august in comisii mixte cu CNSAS si un numar de dosare de urmarire si de retea privind 31 de parlamentari au fost predate Consiliului. In paralel, Federatia Educatiei Nationale a cerut CNSAS verificarea dosarelor de securitate ale presedintilor tuturor federatiilor sindicale din invatamant si ale directorilor Caselor Corpului Didactic din tara.
Obligatii pentru detinatorii de documente
Totodata, unii parlamentari declara ca vor sa ajute CNSAS in procesul deconspirarii, in timp ce altii ameninta institutia condusa de Claudiu Secasiu. Senatorul PSD Serban Nicolae a anuntat ca intentioneaza sa depuna la Parlament un proiect de lege care sa oblige toate institutiile care detin documente referitoare la colaboratorii fostei securitati sa le depuna la CNSAS. Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului a reafirmat ca legislatia trebuie modificata, in asa fel incat toate dosarele de retea sa fie publicate pe Internet. El a explicat ca, astfel, s-ar evita blocajele, ar creste transparenta, iar persoanele interesate ar putea avea acces nemijlocit la informatii. Ticu Dumitrescu a subliniat ca pe Internet nu trebuie publicate toate dosarele de urmarire informativa, avand in vedere ca numarul acestora depaseste un milion si, in numeroase cazuri, ele sunt mult mai voluminoase decat cele de retea.
Vadim ameninta Colegiul
Prada unei noi crize nervoase, peremistul Vadim a amenintat ca, daca va fi chemat la CNSAS, va asedia institutia cu 10.000 de oameni si-l va arunca pe geam pe Mircea Dinescu. "Ma duc in frunte cu 10.000 de oameni si il arunc pe Dinescu pe geam", a declarat Tribunul, de parca Romania s-a transformat peste noapte in Vestul Salbatic. Vadim a sustinut ca in spatele atacului la adresa sa, declansat prin declaratiile deputatului PIN Lavinia Sandru si ale lui Mircea Dinescu, s-ar afla presedintele Traian Basescu. "El (Traian Basescu-n.r.) e panicat ca am adus, vineri, la conferinta de presa, doi martori vii din tineretea sa si, sambata, a clocit aceasta diversiune cu care l-a insarcinat pe Mircea Dinescu", a opinat presedintele PRM, citat de Mediafax. Tribunul a perorat ca ii va trimite lui Basescu o scrisoare deschisa in care ii va reprosa sefului statului, printre altele, ca "l-a paralizat de frica pe premierul Calin Popescu Tariceanu, santajandu-l cu doua dosare, cum l-a santajat si pe Theodor Stolojan". (V.D., R.G.)