Un milion de euro! Atat i-a trebuit primarului comunei Ceahlau, Constantin Schiopu, pentru a distruge un drum comunal. Investitia este reflectata in craterele nou-noute si in amenajarea paraului paralel cu drumul, astfel incat casele satenilor sunt a

Un milion de euro! Atat i-a trebuit primarului comunei Ceahlau, Constantin Schiopu, pentru a distruge un drum comunal. Investitia este reflectata in craterele nou-noute si in amenajarea paraului paralel cu drumul, astfel incat casele satenilor sunt acum inundate la cea mai mica ploaie. Reprezentantii Agentiei SAPARD din Bucuresti ridica din umeri, in timp ce Bruxelles-ul, sesizat de un ONG, a intrat deja pe fir.

Sesizati de Actiunea Civica Directa, prin presedintele acesteia, Cristian Grecu, ne-am deplasat la fata locului, in comuna Ceahlau, pentru a vedea cum arata un drum construit cu 1 milion de euro. Te uiti si te crucesti. Cratere de lungimi considerabile, alunecari de pamant in mijlocul drumului, ca urmare a inexistentei unor ziduri de sustinere, rigole inexistente sau astupate, portiuni de drum ingustat si tot felul de astfel de probleme specifice unor drumuri de tara, construite parca in secolul trecut. Cu toate acestea, vorbim despre un drum nou-nout! Primarul, artizan al afacerii, ne spune ca drumul este foarte bun. Cu alte cuvinte, ne minte in fata. Recunoaste totusi ca ar fi ceva mici probleme, dar ca de vina ar fi calamitatile! Mai mult, fondurile au fost insuficiente, vina apartinand SAPARD-ului! Ei, ar mai fi si cateva erori de proiectare, la care se adauga si contractele (dubioase, am zice noi) cu diferite firme de constructii. Cerem contractul si alte acte relevante pentru afacere. Ca si in alte cazuri, ne spune ca nu are acte, acestea fiind ridicate de autoritati. Apropo de autoritati, ""aia de la DNA habar n-au despre ce este vorba"". La fel si cei de la Politie. Recunoaste ca este cercetat, dar nu pare a fi deranjat prea tare. Nu ar fi nici prima data si nici ultima. In final, ne spune ca drumul va arata bec pana la receptia finala, ""fiindca zilele astea vin utilajele sa reasfalteze tot drumul"". Ca-n poveste, zicem noi. Adica, in zece zile utilajele vor face ce nu s-a reusit in doi ani. De fapt, primarul ar putea sa aiba dreptate si drumul sa fie ""vopsit"" pentru ""aia de la Bucuresti"" si sa-i pacaleasca din nou. Cu conditia sa nu ploua...
DRUMUL CA O CARARE. Plecand din buza ""drumului nou"", printre hartoapele SAPARD, ajungem in satul Paraul Mare. Localnicii, vazand masina cu numar de Bucuresti, ne opresc sa-si spuna oful. ""Domnua€™ inginer, ce ne-ati facut cu drumul asesta, ca numa€™ rau ne-ati facut!"", ne iese in cale tanti Varvara. ""Dupa ce ca-i numaa€™ gropi, l-ati ingustat de ne indunda la cea mai mica ploicica. Veniti sa vorbiti cu Ana, ca-i vadana, vai di capua€™ iei, si-i singura de nu poate sa-si scoata apa din curte"", se plange tanti Varvara. Tanti Ana nu-i acasa, dar ne intalnim cu dansa pe drum. Dupa ce-i povesteste tanti Varvara, cum ca suntem de la Bucuresti si ca ne interesam de starea drumului, tanti Ana incepe sa planga mocnit. ""Dati-mi, doma€™ inspector, si mie un tub dinasela de canalizare, ca l-oi pune io cu oamenii satului, pe sub drum ca sa nu-mi mai vie apa-n curte. Ca i-am cerut domnului inginer de s-a ocupat de drum si, cand i-am zis ca vine apa peste mine cand ploua, mi-a zis ca suntem la mila Domnului. Radea de mine"", povesteste plangand tanti Ana.

CU LACRIMI IN OCHI. Oamenii locului se plang ca la fiecare ploaie paraul se revarsa in curti


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.