Dupa 1989, statul roman a incercat sa faca dreptate celor carora in anii comunismului le furase proprietatile prin legi strambe, la latitudinea primarilor, consilierilor locali si a politicienilor, creand, astfel o adevarata industrie a proceselor
Dupa 1989, statul roman a incercat sa faca dreptate celor carora in anii comunismului le furase proprietatile prin legi strambe, la latitudinea primarilor, consilierilor locali si a politicienilor, creand, astfel o adevarata industrie a proceselor de restituire, multe dintre acestea fiind adevarate farse judiciare. Proprietatile manastiresti, fie ca apartineau ortodocsilor ori greco-catolicilor, au avut de suferit de acelasi tratament incorect pe care legile restituirilor il propuneau, anume ca in posesia acestora sa intre doar ceea ce a fost nationalizat, luat cu japca de catre comunisti si, atentie!, care era consfintit prin inscrisuri la 1948. Cazul Manastirii Cernica e pilduitor pentru felul in care au fost si sunt reconstituite proprietatile manastiresti. Vatra manastirii nu a fost retrocedata in integralitatea ei, iar la nici cateva sute de metri lumea secularizata se dezlantuie cu manele date la maxim noaptea, cu orgii bahice in cartierul de vile de pe locul unde odinioara era via manastirii, cu parade de skijeturi si barci cu motor pe lacul ce apartine aceleiasi manastiri. Peste toate acestea, miza financiara a unuia dintre terenurile manastirii, evaluat la peste doua milioane de euro!, a creat scene demne de adevarate actiuni mafiote. Juristului Arhiepiscopiei Bucurestiului, ce apara proprietatile Manastirii Cernica, i s-au oferit doua bilete de vacanta pentru Italia ca sa nu se mai prezinte la viitoarele infatisari. Despre toate acestea puteti afla mai multe intr-un documentar realizat si prezentat in exclusivitate de ZIUA.
Toaca acoperita de manele
Asfintitul coboara rosu si inca in vapaie peste Sfanta Manastire Cernica, aflata la doar cativa kilometri de Bucuresti. Staretul, arhimandritul Macarie Ciolan, da ascultari fratesti si urmareste, numai de preacuviosul stiuta, iconomia obstei. Un loc de popas pentru suflet si de buna odihna pentru gandurile lumesti. Primesc din partea staretului cartea domniei sale, "Neoisihasmul paisian. Reinduhovnicirea vietii noastre bisericesti", editia a IV-a, si ceva de post. Ma amuz la aflarea urmatoarei vesti: cine mananca dupa staret nu se prinde vraja, blestemul si lucrul rau de el! Din senin, pe burta linistita si stralucitoare a lacului Pantelimon tasnesc artificii. Jerbe opulente, insotite de pocnituri asurzitoare date de lansarea artificiilor. Tara de artificii!, gandesc cu glas tare, si staretul imi continua vorba: "sa vedeti cum e atunci cand toaca e acoperita de manele". Arhimandritul Macarie Ciolan mi-a marturisit ca a facut numeroase adrese celor ce se ocupa de strandul Cernica, aflat la cateva sute de metri de manastire, la Primaria Pantelimon, dar nu i s-a raspuns in scris, fiind incurajat verbal sa actioneze in Justitie. "Numai rugaciunea ne mai ramane si Bunul Dumnezeu ca sa faca dreptate!", concluzioneaza cu speranta staretul Manastirii Cernica.
Proprietati revendicate si respinse de Comisia Locala Pantelimon
La ora actuala, conform unei Contestatii adresate Primariei Orasului Pantelimon la 14 iunie 2006, Sfanta Manastire Cernica solicita urmatoarele suprafete de teren: 187 hectare balta din Lacul Pantelimon, 593 hectare teren cu vegetatie forestiera, 48 hectare teren agricol. Contestatia a fost facuta in urma respingerii de catre Comisia locala pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Pantelimon a cererilor Manastirii Cernica inregistrate sub numarul 12.922/31.08.2005, 13.087/5.09.2005, 16.548/7.11.2005, respingere comunicata cu adresa 12.922/5.06.2006. Asa cum rezulta din Borderoul populatiei, proprietatilor si exploatatiilor agricole din comuna Cernica-Tanganu, intocmit in data de 15 ianuarie 1948, se precizeaza in Contestatia mai sus amintita, Manastirea Cernica stapanea in "hotarul satului" la nivelul anului 1948 o suprafata totala de 415,11 ha teren. Din aceasta suprafata, 257,455 ha o reprezenta Lacul Pantelimon (categoria alte terenuri neproductive). Prin Ordinul Prefectului nr.2340/24.09.2004, Manastirii Cernica i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei parti a Lacului Pantelimon in suprafata de 71,22 ha. In baza Legii 247/2005, Manastirea Cernica a solicitat retrocedarea diferentei de cca. 187 ha de balta, insa Comisia Locala Pantelimon a respins cererea. Restul de teren era compus din 134, 96 ha teren agricol si 22, 695 ha paduri. Din suprafata de 134, 96 ha teren agricol, Manastirii Cernica i s-a recunoscut dreptul de proprietate pentru suprafata de 87,14 ha nepreluata de stat in timpul regimului comunist prin titlul nr.717533 din 17.09.2004. In baza Legii 247/2005, Manastirea Cernica a solicitat retrocedarea diferentei de cca. 48 ha teren agricol, insa Comisia Locala Pantelimon a respins cererea. Manastirea Cernica a avut in proprietate o suprafata de 22,695 ha padure, iar, separat, in 1940 a fost inzestrata si cu suprafata de 600 ha padure, asa cum rezulta din Monitorul oficial partea I, nr. 52, din 2 martie 1944, in care este publicata Legea nr. 113/1944 pentru completarea si modificarea Legii nr. 851/1942 privind inzestrarea cu paduri a Mitropoliilor, Episcopiilor si Manastirilor Ortodoxe din Romania "tabelul anexa pozitia I (pagina 1712). Manastirii Cernica i s-a retrocedat o suprafata de 30 ha teren cu vegetatie forestiera, conform Titlului de proprietate nr. 129 din 27.04.2004. In baza Legii 247/2005, Manastirea Cernica a solicitat retrocedarea intregii diferente de circa 593 ha teren cu vegetatie forestiera, insa Comisia Locala Pantelimon a respins cererea. Legea 247/2005 prevede reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata detinuta de unitatile de cult la nivelul anului 1945.
Contestatia, la mana prefectului de Ilfov
Despre demersurile legale pentru retrocedarea bunurilor funciare ale Manastirii Cernica am cerut mai multe lamuriri domnului Andrei Vladareanu, consilierul juridic al Arhiepiscopiei Bucurestiului. "Inca de la ctitoria lor si pana la instaurarea regimului comunist, manastirile noastre au avut in proprietate o serie de terenuri din imediata lor vecinatate. Desi sunt si aducatoare de venituri, avand diverse categorii de folosinta (arabil, faneata, livada, padure, luciu de apa), au ca rol primordial acela de a asigura acea zona de protectie, de liniste indispensabila bunei desfasurari a vietii si activitatii oricarui lacas monahal. In sens larg, toate aceste terenuri limitrofe manastirii propriu-zise constituie vatra manastirii. Singura garantie de pastrare a atmosferei de liniste si rugaciune a unei manastiri este dreptul sau de proprietate asupra vetrei. In acest sens trebuie inteles demersul nostru. Privitor la Contestatia adresata Comisiei Judetene de Fond Funciar Ilfov de Manastirea Cernica, aceasta este cunoscuta si va fi pe ordinea de zi a primei sedinte ce va avea loc in orasul Pantelimon (maximum o luna). Personal cred in buna credinta a membrilor Comisiei Judetene Ilfov si a presedintelui ei, prefectul Judetului Ilfov", spune acesta.
Via data functionarilor de la Dinamo
O parte din via Manastirii Cernica este ocupata in prezent de un cartier de vile, in urma emiterii unor certificate de proprietari, in nebulosii ani 1993-1994, de Primaria Cernica unor particulari, cei mai multi fiind functionari ai Oficiului de Cadastru Ilfov si de la Clubul Dinamo. Multi dintre acestia au parcelat terenul si l-au vandut in timp actualilor proprietari de vile din via Manastirii Cernica. In urma demersurilor oficiale facute de Manastirea Cernica, Ministerul Administratiei Publice si Internelor a dispus o ancheta care a demarat acum o luna si care nu a prezentat pana acum concluziile ei publice. Toata punerea in posesie facuta de Primaria Cernica a fost facuta la limita legalitatii, urmarindu-se, de fapt, improprietarirea "unor smecheri" in dauna calitatii de proprietar din vechime a Manastirii. "Daca nu se schimba legea, nu se mai poate face nimic", a subliniat juristul Andrei Vladareanu.
Blestem de mama si un furt de peste doua milioane de euro
Manastirea Cernica se afla in proces cu fostul administrator al strandului Cernica, Manea Violeta, care a luat cu japca 7, 24 ha, teren evaluat la peste 2 milioane euro. Miza financiara este colosala si ea a dus la adevarate scene mafiote. Avocatul celei care a furat din proprietatea Manastirii Cernica i-a propus juristului Andrei Vladareanu doua bilete de vacanta pentru Italia ca sa nu se mai prezinte la urmatoarele infatisari ale procesului aflat pe rol la Judecatoria Buftea. Manea Violeta l-a insultat, amenintat si chiar bruscat fizic pe juristul Vladareanu in cladirea Judecatoriei. Prin titlul de proprietate nr.13701/1994 emis de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Ilfov, Manea Violeta, fiica lui Manea Marin, i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata de 7.24 ha, situat in Pantelimon, judetul Ilfov, in calitate de mostenitoare a defunctului Manea Marin. La 4.09.1986, Manea Violeta renuntase la mostenirea de pe urma tatalui ei, decedat la 11.02.1986. Asa cum rezulta din certificatul de mostenitor nr.1269/1986, eliberat de Notariatul de Stat, Sector 2, Bucuresti, terenul in cauza nu se afla la acel moment in masa succesorala. Mama paratei Manea Violeta, Manea Tudora, a facut o declaratie senzationala (vezi facsimil) in fata notarilor publici in care a scris urmatoarele: "Terenul in suprafata de 7,24 ha, pe amplasamentul din Titlul de proprietate nr.13701/1994, a apartinut Manastirii Cernica si nicidecum defunctului meu sot, Manea Marin. Emiterea Titlului de Proprietate in aceste conditii si pe acel amplasament este rezultatul interventiilor si aranjamentelor nelegale ale fiicei mele, Manea Violeta (fosta Korbl), renuntatoare la mostenirea defunctului sau tata, Manea Marin, cu fostul primar Rotaru al Comunei Cernica si cu ing. Manu Manuela din cadrul aceleiasi Primarii. In fata lui Dumnezeu si a propriei mele constiinte, declar ca sunt de acord intru totul cu actiunea formulata de Manastirea Cernica, pe care va rog sa o admiteti asa cum a fost formulata". Nici blestemele mamei, care intre timp a plecat la cele vesnice, nici frica de Dumnezeu n-au miscat-o pe Manea Violeta sa restituie ceea ce a furat Manastirii Cernica.
Discoteca si strandul Cernica vor trece la Primaria Pantelimon
Primarul orasului Pantelimon, Petrus Campulungeanu, ne-a declarat ca nu avea cum sa raspunda la Contestatia Manastirii Cernica pentru ca nu mai exista teren la dizpozitia Comisiei Locale, iar ceea ce mai poate face este sa propuna Comisiei Judetene Ilfov dosarele din punct de vedere legal. Unde nu mai exista teren la dispozitia Comisiei Locale se poate lua teren de la Agentia Domeniului Statului. "Manastirea Cernica nu poate sa aiba pretentii decat pentru cele 48 ha teren agricol, daca intr-devar Comisia Judeteana constata ca documentele sunt legale. Documentele prezentate de Manastirea Cernica sunt in dezbatere, asa cum, de altfel, la nivel de judet sunt in dezbatere documentele depuse in baza Legii 247. Terenul cu vegetatie forestiera e de competenta Romsilva, iar problema lacului este de competenta unei Hotarari de Guvern privind diminuarea patrimoniului orasului Pantelimon. Primaria Pantelimon n-a avut si nu are terenuri in preajma Manastirii Cernica si nu a eliberat incepand cu anul 1992 niciun titlu de proprietate in acea zona pentru ca terenul s-a aflat la balanta Fondului Funciar al Primariei Cernica, singura care a emis titluri de proprietate in acea zona. Conform comunicarii verbale facute de Corpul de Control al Ministerului Administratiei Publice si Internelor, in urma cercetarii facute in 2006, a rezultat ca Primaria Pantelimon n-a eliberat nici un titlu de proprietate si nu e implicata in restituirile funciare din zona Manastirii Cernica. Pentru cartierul de vile n-avem nici o competenta, titlurile au fost emise de Cernica. Strandul, restaurantul si lacul Cernica au fost inchiriate, in 1994-1995, de catre Directia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti pana la aparitia Hotararii de Guvern privind patrimoniul Primariei Pantelimon. Primaria Pantelimon are o Hotarare Definitiva a Curtii de Apel Bucuresti privind Lacul Cernica. Am facut o adresa catre Administratia de Agrement si Lacuri Bucuresti sa ne predea in deplina posesie suprafetele ce ni se cuvin prin H.G. nr. 930/2002. La ora actuala, am facut apel catre executorii judecatoresti platind taxele legale pentru executarea silita a bunurilor apartinand Primariei. In septembrie 2006, vom merge cu executorii pentru a intra in posesia definitiva a Lacului Cernica. Abia dupa aceasta intrare in posesie Primaria va fi cea care va dicta viitorului chirias al strandului si lacului normele de respectare ale comunitatii de la Manastirea Cernica. Pana atunci n-avem nicio putere. Acum, regula linistii publice o poate aplica numai Politia. Tin foarte mult la gruparile monahale. Noi am facut gratis pentru Manastire cadastrele pentru fondul forestier si pentru terenul agricol, ceea ce i-ar fi costat cam 400 milioane lei vechi. Nu am nimic cu Manastirea Cernica, ba, mai mult, am sustinut sa primeasca mai mult decat prevedea legea. Nu trebuia sa existe asa ceva in jurul Manastirii (cartier de vile, strand, discoteca, restaurant "n.n.). Greseala s-a facut in timpul comunistilor cand s-a construit Restaurantul Cernica. Nu e corect ca pana in gardul Manastirii sa existe tot felul de vilisoare, sa existe o poluare fonica ce ataca linistea Manastirii. Noi nu putem face ceva fata de lac si strand decat in luna septembrie", a spus primarul Campulungeanu. Ramane de urmarit daca noului chirias al strandului si Lacului Cernica i se vor impune prin contract cu Primaria Pantelimon norme care sa respecte linistea si rugaciunile calugarilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.