Va doriti foarte mult un copil, dar acesta intarzie sa apara? De vina poate fi fumatul. Cercetatorii francezi au dovedit ca fumatoarele sunt nevoite sa astepte de doua ori mai mult decat nefumatoarele pentru a ramane insarcinate. Numeroase fem

Va doriti foarte mult un copil, dar acesta intarzie sa apara? De vina poate fi fumatul. Cercetatorii francezi au dovedit ca fumatoarele sunt nevoite sa astepte de doua ori mai mult decat nefumatoarele pentru a ramane insarcinate.

Numeroase femei spun ""ma las de fumat dupa ce raman insarcinata"". Ei bine, acestea fac o dubla greseala. In primul rand, doar o femeie din doua reuseste sa renunte intr-adevar la tigara pe perioada sarcinii. Iar in al doilea rand, tutunul reduce in mod semnificativ fertilitatea cuplului.
STUDIU. Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala din Franta a initiat un studiu pe un lot de 1.200 de femei, cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani. Rezultatul: cele care fumau au fost nevoite sa astepte de doua ori mai mult decat nefumatoarele pentru a obtine o sarcina. Aceasta din cauza ca monoxidul de carbon afecteaza circulatia vasculara si implicit implantarea ovulului fecundat in uter. Tot monoxidul de carbon din fumul de tigara scade nivelul estrogenilor, ceea ce afecteaza fertilitatea. Iar cu cat fumeaza mai multe tigari, cu atat va astepta mai mult o femeie sa ramana insarcinata.
Un alt studiu, realizat in Danemarca, a demonstrat ca femeile care fumeaza intre cinci si noua tigari pe zi pot astepta conceperea unui copil cu 12 luni mai mult decat nefumatoarele.
Un semnal de alarma privind efectul tutunului asupra fertilitatii este dat si de dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie ""M. Nasta"". ""Mamele care spun ca sanatatea copilului este mai presus de orice ar trebui sa si actioneze in acest sens: sa renunte la fumat inainte de a ramane insarcinate. In cazul in care se obtine totusi sarcina, bebelusul din burtica mamei este complet lipsit de aparare, nu poate reactiona impotriva fumului care il intoxica. De aceea, fumatoarele fura din sansele copilului de avea o viata sanatoasa.""

BARBATI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.