In perioada 26-28 august, la Paris s-a desfasurat o importanta conferinta de drept international, organizata de Asociatia Internationala a Juristilor Democrati de la Bruxelles (AIJD) - cu statutul special pe langa ONU si UNESCO - in colaborare cu ins
In perioada 26-28 august, la Paris s-a desfasurat o importanta conferinta de drept international, organizata de Asociatia Internationala a Juristilor Democrati de la Bruxelles (AIJD) - cu statutul special pe langa ONU si UNESCO - in colaborare cu institutii academice franceze, Romania fiind reprezentata de presedintele Uniunii Juristilor si vicepresedinte al AIJD, Gavril Iosif Chiuzbaian. La reuniune au participat personalitati ale vietii juridice de pe toate continentele. Cu acest prilej, Gavril Iosif Chiuzbaian a propus ca Asociatia Internationala a Juristilor Democrati sa elaboreze un Cod etic al diplomatiei preventive , care sa cuprinda regului de conduita pentru toti cei care lucreaza in domeniul relatiilor internationale. Proiectul urmeaza sa fie transmis institutiilor abilitate ale ONU, in vederea adoptarii. Documentul va statua obligatia promovarii in viata internationala doar a unui drept al pacii. Aproband aceasta propunere, participantii au apreciat ca instrumentele pe care le are in prezent la indemana ONU trebuie modernizate si eficientizate. Totodata, s-a cerut ca ONU sa actioneze pentru retragerea trupelor unor tari de pe teritoriile straine, inclusiv din zonele unor conflicte inghetate precum Transnistria. Participantii au criticat teoria "razboiului preventiv", care, aflandu-se in afara normativitatii internationale, se dovedeste a fi un razboi de agresiune ce da nastere la o raspundere internationala. Mai mult, in vederea sporirii rolului ONU in viata internationala - lucru care presupune democratizarea Organizatiei - au fost avansate o serie de propuneri de reforma, inclusiv eliminarea dreptului de veto in cadrul Consiliului de Securitate. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.