Ne-am imaginat, luni seara, Casa Capsa ca pe o veche poarta a Romaniei, prin care a trecut, de la nasterea Romaniei moderne, intreaga istorie a Bucurestiului. Capsa este o adevarata ""institutie"", de care trebuie sa fim intotdeauna mandri. Dup

Ne-am imaginat, luni seara, Casa Capsa ca pe o veche poarta a Romaniei, prin care a trecut, de la nasterea Romaniei moderne, intreaga istorie a Bucurestiului. Capsa este o adevarata ""institutie"", de care trebuie sa fim intotdeauna mandri.

Dupa ce a gazduit atatea dezbateri ale Jurnalului National, luni seara, la Casa Capsa a sosit timpul sa se discute chiar despre Casa Capsa si despre ""capsism"" ca fenomen unic al istoriei romanesti. Ca de obicei, invitatii au fost de marca si au avut lucruri interesante de impartasit audientei. Printre acestia s-au numarat criticul literar Dan C. Mihailescu, scriitorul Tudor Octavian, istoricul Adrian Majuru, publicistul Florin Condurateanu, regizorul de teatru radiofonic Mihai Lungeanu, actrita Violeta Berbiuc si Dan Dulciu, gazda evenimentului. Si pentru ca la Capsa, inca de acum un secol si jumatate, se faceau si se desfaceau guverne, de la dezbaterea Jurnalului National nu putea sa lipseasca fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Dar in centrul atentiei a fost academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, venit sa ne povesteasca amintirile tineretilor sale de bucurestean, in care Casa Capsa ocupa un loc aparte.
""De Casa Capsa sunt legat de doua ori. O data personal: in copilaria, in adolescenta mea, eram fascinat de ceea ce se intampla la Cafeneaua Capsa. In al doilea rand, ca om care-mi place sa ma uit prin cartile de istorie, Capsa ma impresioneaza prin rolul pe care l-a avut in viata politica si culturala a Bucurestiului. Grigore Capsa a inceput prin a face o afacere si a sfarsit prin a face o institutie"", a afirmat academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici. Amintirile omului de cultura despre prima intalnire cu ""institutia"" Casei Capsa nu pot fi uitate.

CRITIC. Dan C. Mihailescu, o nuca foarte potrivita in perete


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.