Evolutia pozitiva a raporturilor comerciale romano-chineze asigura in prezent o reconsiderare a acestora, tradusa chiar prin semnarea, cu ocazia Forumului de Afaceri Romania - China, care a avut loc ieri la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (C
Evolutia pozitiva a raporturilor comerciale romano-chineze asigura in prezent o reconsiderare a acestora, tradusa chiar prin semnarea, cu ocazia Forumului de Afaceri Romania - China, care a avut loc ieri la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a sapte contracte, cu o valoare de 53 de milioane de dolari, a declarat Gao Hucheng, ministrul adjunct al Comertului din Republica Populara China. "Suntem constienti ca balanta comerciala, negativa din punct de vedere al exporturilor romanesti in China, trebuie echilibrata incetul cu incetul. Sectorul energetic si infrastructura sunt doua componente esentiale ale acestui program", a spus Gao Hucheng. Potrivit vicepresedintelui CCIR, Dragos Seuleanu, forumul reprezinta o continuare a puntilor create in martie 2006 la manifestarea similara din Shanghai, cand presedintii celor doua state au dat un semnal politic clar de relansare a relatiilor economice. "Speram ca Banca Chinei sa deschida o filiala la Bucuresti", a mai spus Seuleanu. De remarcat, pe langa cele 7 contracte, au fost depuse scrisori de intentie agreate de ambele parti pentru altele, in valoare de circa 27 milioane dolari. "Strategiile de dezvoltare a exporturilor Romaniei au acordat un rol important colaborarii economice cu China, potentialului mare pe care aceasta piata il are. De aceea, Ministerul Economiei si Comertului a stabilit deja un calendar al intalnirilor de afaceri cu mediul economic chinez", a precizat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru Comert. Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China a fost, in 2005, de 1,5 miliarde lei. Volumul schimburilor comerciale ar putea ajunge in 2006 la peste 2 miliarde de dolari, din care exporturile romanesti se vor situa la 250-300 de milioane dolari. Pe de alta parte, ministrul de stat pentru coordonarea mediului de afaceri, Bogdan Pascu, care a primit, la Palatul Victoria, delegatia oamenilor de afaceri chinezi, a declarat ca printre proiectele discutate se numara cele privind centura rutiera a Bucurestiului, podul de la Braila si operatorul POSTelecom. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.