Zeci de mii de copii, ai caror parinti pleaca la munca in strainatate, raman in fiecare an in grija rudelor sau chiar a institutiilor statului, sunt monitorizati de autoritati, deoarce sunt vulnerabili la tentatiile strazii, pot abandona scoala, sa a
Zeci de mii de copii, ai caror parinti pleaca la munca in strainatate, raman in fiecare an in grija rudelor sau chiar a institutiilor statului, sunt monitorizati de autoritati, deoarce sunt vulnerabili la tentatiile strazii, pot abandona scoala, sa aiba deviatii comportamentale sau sa fie atrasi in fapte penale. Numai pana la inceputul lunii aprilie a acestui an, aproape 19.000 de copii au ramas fara ambii parinti langa ei, acestia alegand sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate, informeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC). In total, 13.155 de familii au instiintat, de la inceputul anului si pana la 1 aprilie, Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, ca vor pleca din tara si ca vor lasa minorii in grija rudelor sau a prietenilor sau au cerut sprijin pentru ca nu aveau cu cine sa-i lase.
Peste 3000 de copii abandonati
Din cei 18.754 de copii, pentru 14.383 nu a fost necesara instituirea nici unei forme de protectie intrucat nu erau situatii de risc, pentru 1009 urmau sa fie luate astfel de masuri, iar 2353 beneficiau deja de protectie din partea autoritatilor. Dintre acestia din urma, 1851 erau in protectie familiala, iar 502 erau in centre de plasament publice sau private. Cele mai multe cazuri de abandon s-au inregistrat in judetele Suceava, Vrancea, Neamt, Valcea, Tulcea sau Dambovita. Astfel, numai din judetul Suceava au plecat 2293 de familii, iar 3157 de minori au ramas fara ambii parinti, alte 1326 de familii au plecat din Vrancea, numarul copiilor ramasi singuri fiind de 1828.
Potrivit ANPDC, la polul opus, cele mai putine astfel de cazuri sunt in Bucuresti si Giurgiu. In sectorul 3, spre exemplu, de la inceputul anului nicio familie nu a instiintat autoritatile ca pleaca din tara, a declarat pentru Mediafax, Florin Stefan, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3. Situatia nu este foarte diferita nici la sectorul 2, unde, potrivit ANPDC, s-au inregistrat doar doua cazuri. La nivelul Capitalei, cele mai multe situatii de acest gen au fost inregistrate la sectorul 6, numai in lunile iulie si august fiind inregistrate 38 de cazuri.
Parintii sunt obligati sa anunte autoritatile
Persoanele care desfasoara o activitate legala in strainatate si au in Romania minori in intretinere sunt obligate sa informeze primaria sau serviciile publice de asistenta sociala despre situatia acestora. Aceste masuri au fost adoptate de Guvern si fac parte din normele metodologice de aplicare a Legii privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Actul normativ prevede ca, pe langa celelalte documente cerute cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate (actul de identitate, pasaportul, carnetul de munca, actele de calificare, certificatul de sanatate, contractul de mediere si cel individual de munca, cazierul judiciar, dovada emisa de Ministerul Administratiei si Internelor din care sa rezulte ca solicitantul nu are interdictie de a parasi localitatea), este necesar si un document furnizat de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala sau de catre primar, care sa certifice ca tutorii au anuntat autoritatile asupra faptului ca doresc sa lucreze in afara tarii.
Aceste masuri, prevazute in Ordinul nr. 219/2006 al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, au fost luate tocmai din cauza faptului ca minorii ai caror parinti au contracte de munca in strainatate reprezinta o categorie expusa riscurilor care conduc, de cele mai multe ori, la incalcarea si nerespectarea drepturilor copilului. O problema nerezolvata este insa a persoanelor care muncesc ilegal in strainatate.
Copiii devin victimele strazii
Autoritatile pentru protectia copilului anuntau anul trecut ca sunt in cautarea unei solutii pentru ca parintii care pleaca la lucru in strainatate sa garanteze, inainte de a parasi Romania, ca au cu cine sa lase copiii, astfel incat acestia sa nu aiba de suferit pe timpul despartirii de familie. Secretarul de stat Bogdan Panait, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, arata ca se cauta "o formula juridica" prin care parintii care pleaca sa lucreze in alte tari sa garanteze eventual ca au in grija cui sa lase copiii. Potrivit acestuia, o astfel de garantie ar fi necesara pentru ca, si in lipsa parintilor, minorii sa creasca in conditii normale, beneficiind de toate drepturile ce le sunt garantate prin lege. Conform unei statistici din aprilie 2005, in jur de 200.000 de copii erau lasati in tara de parinti plecati la munca in strainatate, din care doar in jur de 1700 erau plasati in sistemul rezidential de protectie a copilului. Minorii ai caror parinti muncesc in strainatate sunt vulnerabili la tentatiile strazii, riscand sa abandoneze scoala, sa sufere deviatii de comportament ori sa fie atrasi in fapte penale, potrivit studiului realizat de o fundatie ieseana, care a gasit 4000 de astfel de copii doar in resedinta de judet. Studiul mai schita un portret-robot al parintilor care lucreaza in strainatate. "Surprinzator poate, nu sunt oameni aflati sub limita saraciei, de genul celor care traiesc din ajutoare sociale, ci oameni care isi doresc mai mult, care vor sa le asigure o bunastare materiala copiilor. In general, pleaca in strainatate parintii care au fete si, in special, mamele", a explicat lectorul Gabriela Irimescu, autoarea studiului. Sociologii au evidentiat riscurile pe care le presupune incredintarea copiilor catre bunici sau rude apropiate. "In lipsa afectiunii si supravegherii din partea parintilor, acesti copii dezvolta tulburari de comportament, incep sa absenteze de la scoala, sunt indisciplinati, le scad performantele la invatatura. Pe plan social, ei se simt invidiati si marginalizati de colegii lor. Devin astfel predispusi la schimbarea anturajului cu unul nedorit, apare tentatia strazii", a subliniat Irimescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.