"Pacea de la Doina" anuntata la nivel de intentie atat de PNL, cat si PD, este un obiectiv aproape imposibil de realizat. In primul rand pentru ca intalnirea de la restaurantul Doina nu a mai avut loc. Apoi, pentru ca liberalii au trecut in agenda de negocieri doar teme care inflameaza PD. Prima se refera la excluderea din partid a democratior ce au semnat vreun angajament cu Securitatea, iar celelalte vizeaza renuntarea la alegerile anticipate, sustinerea votului uninominal si acceptarea legilor sigurantei nationale in varianta Guvernului. Excluderea colaboratorilor din partid afecteaza PD la capitolul incredere si ii diminueaza forta parlamentara. Renuntarea la anticipate ar insemna abdicarea de la o tema fanion a partidului, iar sustinerea votului uninominal reduce controlul centrului asupra filialelor. Legile sigurantei nationale in forma Executivului l-ar lipsi pe seful statului de posibilitatea controlului serviciilor. In aceste conditii, democratilor le ramane doar solutia unei retrageri politicoase de la masa tratativelor avand in vedere ca nu vor putea indeplini niciuna dintre cerinte. Costurile de imagine ar fi catastrofale iar PNL ar prelua initiativa politica pentru prima data de la alegeri. (M.T.)
Harababura intalnirii
Liberalii si democratii au reusit ieri sa se certe si asupra locului, orei si modului in care urmau sa puna capat certurilor constante din ultima vreme. Motivul a fost legat de faptul ca liderii PNL i-au anuntat pe cei ai PD prin intermediul presei ca urmeaza sa aiba o intalnire relaxata la un restaurant din Capitala. In cursul diminetii de ieri, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca lideri ai celor doua partide vor avea, pe inserat, o "intalnire informala" pentru a vedea cum pot imbunatati relatiile din Alianta. Locul cel mai probabil pentru organizarea chermezei era restaurantul "Doina". Putin mai tarziu situatia s-a schimbat. Surse din cadrul PD anuntau ca Boc a vorbit cu Tariceanu si i-a cerut ca intalnirea sa se desfasoare in locatia obisnuita, adica la Palatul Victoria. A urmat declaratia si mai confuza a purtatorului de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, care a anuntat ca liberalii si democratii se vor intalni si in cadru organizat, la Palatul Victoria, dar si intr-unul informal, "pentru a imbina utilul cu placutul". Vosganian explica, informat fiind, ca in cadrul informal, adica la restaurant, urmau sa se sarbatoreasca "frumoasele rezultate" obtinute in cadrul formal. A urmat conferinta de presa a liderului PD Emil Boc, care a spus presei, pentru ca tabloul intalnirii esuate sa fie si mai plastic, ca nu stie sa existe o alta intalnire, in afara celei de la Palatul Victoria. Boc s-a gandit mai bine si a marturisit, cu greu, ca este posibil sa existe si o intalnire mai largita a celor doua partide, dar in niciun caz "la un sprit".
PD: Idee complet idioata
Potrivit unor surse din cadrul PD, reactia refractara a liderilor democrati la ideea unei intalniri informale cu liberalii a pornit de la faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu a uitat sa-l anunte si pe Emil Boc de intalnirea de la restaurant, preferand sa dea detalii despre acest subiect doar presei. Potrivit surselor citate, Boc le-ar fi spus membrilor BPN: "Sa-mi spuna si mie ca ne intalnim la restaurant. Eu stiu doar de la presa". Aceleasi surse ne-au spus ca ideea liberalilor de a-i chema la restaurant pe democrati a fost catalogata ca una "complet idioata" de conducerea PD. "I-o fi apucat dragostea dintr-odata. Nu inteleg de ce ne-au chemat. Oricum noua ni se pare o idee complet idioata", au precizat sursele din PD, precizand ca vor participa oricum la intalnire, pentru a vedea ce au de spus liberalii. Din partea PD, urmau sa participe la intalnirea informala de aseara, de la Clubul Polo, din cartierul Primaverii, liderul Emil Boc, presedintele executiv Adriean videanu, secretarul general Vasile Blaga si cei 15 vicepresedinti. (Carmen EPURAN)
PNL negociaza teme incomode pentru PD
Conducerea PNL a decis ieri sa negocieze de pe pozitii de forta o eventuala pace cu democratii. In Biroul Permanent, premierul Tariceanu si liderii liberali au hotarat in unanimitate sa-i ceara lui Emil Boc excluderea din PD a demnitarilor care au semnat un angajament cu Securitatea, renuntarea totala la proiectul declansarii alegerilor anticipate, sustinerea votului uninominal si acceptarea legilor sigurantei nationale, in forma aflata la Guvern. Cu alte cuvinte, sub masca zambitoare a pacii, liberalii au reiterat majoritatea problemelor care-i scandalizeaza pe democrati. Si aceasta in conditiile in care mult laudata reforma morala a PNL a reprezentat un veritabil mar al discordiei in cadrul Aliantei. Liberalii fac astfel un ablil pas la ofsaid in contextul in care, democratii au fost cei care au tot cerut, inca de acum doua saptamani, o intalnire de taina in care sa fie ingropata securea razboiului. Desi in fata presei, premierul Tariceanu s-a jurat cu mana pe inima ca in spatele usilor inchise liberalii n-au discutat despre alegerile anticipate, Biroul Permanent a disecat si aceasta problema. Ca de obicei, un astfel de proiect, sustinut dintotdeauna de PD, a fost hulit de toti liderii PNL. "Nu avem nevoie de anticipate. Daca PD tot vrea pace e bine sa realizeze ca impreuna avem un mandat de patru ani", ne-au spus sursele citate. In cadrul sedintei Biroului, democratii au fost acuzati ca sustin votul uninominal numai la televizor, de dragul opiniei publice. "Sa sustina votul uninominal si in comisie. Acolo democratii tac malc", au acuzat liderii PNL. Pe de alta parte, vizavi de sustinerea unei eventuale operatiuni a soldatilor romani in Liban, liberalii au fost mai mult decat rezervati. "Avem informatia ca ONU nu poate sustine financiar un contingent numeros de soldati romani. Pe de alta parte, alegatorul a inteles atunci cand PNL a solicitat retragerea din Irak ca PNL se opune operatiunilor externe. Ce mai intelege acum, daca trimitem soldati in Irak? In orice caz, daca nu se poate fara prezenta romaneasca in Liban, PNL va milita pentru o prezenta modica, adica sa plece acolo foarte putine cadre", ne-au mai declarat sursele citate.
Tariceanu mimeaza bunele intentii
In fata camerelor de luat vederi, Tariceanu a mimat bunele intentii in ceea ce priveste ameliorarea relatiilor cu PD. "Am discutat, la primul punct de pe ordinea de zi a Biroului Permanent al PNL, subiectul legat de relatiile cu partenerii democrati din Alianta. Avem o intalnire informala diseara (ieri seara n.r.), in care nu exista ordine de zi fixata. Vom putea sa abordam diverse teme politice, avand in vedere ca ne aflam la inceputul toamnei si reluarea activitatii parlamentare", a declarat seful Executivului.
De asemenea, el a spus ca vor fi luate in discutie "proiectele mari de pe agenda guvernamentala". "Va trebui sa discutam si despre agenda guvernamentala a proiectelor mari. Va trebui sa prezentam proiectul de buget pentru 2007 si celelalte initiative pe care Guvernul doreste sa le ia", a subliniat liderul liberal. "Dupa parerea mea, relatia cu PD trebuie sa se bazeze pe cateva elemente fundamentale: in primul rand, este vorba de asumarea, in comun, a responsabilitatii guvernamentele si, in al doilea rand, de respectarea principiilor protocolului in baza caruia functioneaza Alianta DA. Daca aceste lucruri sunt indeplinite, atunci relatia poate sa fie una buna, asa cum imi doresc", a conchis presedintele PD.
Propunere de excludere pentru Ghise
Conducerea PNL a decis sa propuna Delegatiei Permanente retragerea sprijinului politic si excluderea din partid a deputatului Ioan Ghise pe motiv de colaborare cu Securitatea, a declarat ieri purtatorul de cuvant al liberalilor, Varujan Vosganian. Aceasta reteta, aplicata recent si Monei Musca, este posibil sa-i inoportuneze si pe alti liberali, in conditiile in care se dovedeste ca acestia au semnat un angajament cu politia politica ceausista. In aceasta situatie se afla deputatii Titu Gheorghiof, Emilian Francu si Liviu Campanu, liberali carora conducerea PNL le-a solicitat lamuriri suplimentare. Vosganian a precizat ca Gheorghiof a cerut deja un ragaz pentru a facilita coducerii PNL o serie de date ce i-ar putea lamuri situatia. "Cazul lui Gheorghiof e atipic. El a fost inchis in puscariile comuniste la o varsta cand alti copii se duceau la scoala", a marturisit Vosganian. El a sustinut insa ca orice liberal va fi exclus din partid in conditiile in care se dovedeste existenta unui angajament cu Securitatea. Istoricul Marius Oprea a fost prezent la dezbaterea din Birou vizavi de liberalii colaboratori si a pledat pentru excluderea lui Ghise din partid. "Marius Oprea a spus ca nu putem s-o excludem doar pe Mona, cand Ghise e in aceeasi situatie. El a pledat pentru continuarea acestui model in cazul fiecarui liberal care a semnat un angajament cu Securitatea", ne-au mai precizat sursele. (Razvan GHEORGHE)
PNL vrea modificarea Constitutiei
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a anuntat ieri ca liberalii pregatesc un set de modificari pentru Constitutie, care sa reglementeze raporturile dintre Presedintie, Parlament si Guvern. "PNL pregateste un set de modificari pentru Constitutia Romaniei. Acest proiect, redactat de un colectiv condus de Teodor Melescanu, se afla in dezbaterea partidului, urmand a fi adoptat si propus spre dezbatere in cadrul Aliantei DA.", a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, reforma constitutionala se refera la "echilibrul puterilor in stat, la raporturile institutionale dintre Presedintie, Parlament si Guvern". "In ceea ce priveste Parlamentul, proiectul prevede reducerea numarului membrilor Parlamentului: la Senat - 83, iar la Camera Deputatilor - 183", a explicat senatorul liberal. (R.G.)
PD vrea anticipate, dar nu este obsedat de ele
Democratii au plecat ieri dupa-amiaza, spre intalnirea de la Palatul Victoria, cu mainile in buzunar, fara sa stabileasca in BPN o lista de probleme pe care sa le-o arunce liberalilor in fata spre negociere. Pana sa ajunga insa la intalnirea Aliantei de la sediul Guvernului, conducerea PD demontase inca toata lista de prioritati pe care PNL voia s-o prezinte democratilor. Astfel, democratii le-au transmis, din nou, liberalilor ca nu au de gand sa renunte la securistii deconspirati din partid pana cand CNSAS nu va da un verdict in acest caz. De altfel, liderul PD Emil Boc, a sustinut ieri ca liberalii nu le-au cerut niciodata democratilor sa ii excluda din partid pe Silvian Ionescu, seful Garzii de Mediu, si pe Aurel Teodorescu, seful OMFM, pe motiv ca au fost ofiteri de Securitate. Cat priveste ideea ca fostii securisti sa primeasca doar pensie minima, ca pedeapsa pentru trecutul lor, Boc a aratat ca aceasta este "o propunere care nu poate fi exclusa, care trebuie avuta in vedere". Pe de alta parte, conducerea PD a aratat ca nu respinge aprioric, dupa cum voiau liberalii - ideea de a trimite trupe in Liban, aratand ca democratii vor sustine decizia pe care o va lua CSAT in aceasta problema, indiferent care va fi ea.
Boc isi cere siesi voie sa vorbeasca
In ceea ce priveste ideea alegerilor anticipate, pe care liberalii o exclud nervos, conducerea PD a aratat ieri ca anticipatele nu mai reprezinta o "tinta" a partidului. Cu toate acestea, democratii au tinut sa precizeze ca, daca se va ivi un "context politic", nu se vor da in laturi de la alegerile anticipate. Intrebat daca democratii au discutat cu liberalii pe tema declansarii anticipatelor si a unei eventuale paritati de 1 la 1 intre PNL si PD pe listele electorale, Emil Boc a spus ieri ca "nu a existat aceasta discutie" si ca liderii democrati nu au avut mandat sa avanseze aceste "propuneri institutionale". Boc nu a putut sa explice foarte clar de la cine trebuia sa obtina conducerea democrata mandat, in conditiile in care deciziile in PD sunt luate, in mod surprinzator, chiar de... conducerea partidului. Vorbind despre anticipate, Boc a spus ca acestea trebuiau sa aiba loc in 2005, dar, a aratat ca, "daca se va crea contextul politic" propice declansarii anticipatelor, PD "va participa la ele". Liderul PD a mai aratat cademocratii nu pot declansa singuri alegerile anticipate. "Deocamdata, alegerile anticipate nu reprezinta tinta PD, pe care sa o urmarim zi de zi si pas cu pas", a continuat Boc. Intrebat daca Adriean Videanu le-a facut liberalilor asemenea propuneri, seful PD a incercat o gluma si a spus ca "domnul Videanu nu poate fi decat un mesager al pacii, al tolerantei".
Vorbind despre intalnirea pe care liberalii si democratii urmau sa o aiba aseara, liderul PD a spus mecanic ca prioritatile democratilor, in relatia cu PNL, sunt doar integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007, respectarea Protocolului Aliantei si indeplinirea angajamentelor asumate in Programul de guvernare si in campania electorala. (C.E.)