CSAT a aprobat ieri, la propunerea presedintelui Traian Basescu, sa desecretizeze dosarele care ii vizeaza pe inaltii ierarhi si sefii cultelor religioase care erau incluse in categoria dosarelor de siguranta nationala. "A mai fost discutat in CSAT si subiectul referitor la aplicarea Legii 187/1999. Am propus desecretizarea dosarelor care vizeaza inaltii ierarhi si sefii cultelor care se afla la clasificate, la dosare de siguranta nationala. Am facut aceasta solicitare in baza articolului 2, litera t din Legea 187/1999", a declarat presedintele Traian Basescu. El a tinut sa mentioneze ca cea mai mare parte a dosarelor inaltilor ierarhi sunt dosare de urmarire. "Nu dau CNSAS instructiuni sau recomandari publice, dar in perioada comunista, ateismul a fost introdus in institutiile statului si in politica de partid si de stat, iar bisericile, adica BOR, Biserica Greco-Catolica si cultele care au actionat legal pe teritoriul Romaniei, au trebuit sa supravietuiasca. Am convingerea ca CNSAS va avea in vedere aceasta realitate, a celor 50 de ani de comunism din Romania. Insa, decizia de a respecta prevederile Legii 187/1999 (Legea Ticu - n.r.) este corecta si ne pune in situatia de a putea duce pana la capat procesul de deconspirare", a mai spus presedintele. (C.E.)
George Scutaru, deputat PNL
"Salutam desecretizarea"
"Salutam solicitarea de desecretizare a dosarelor inaltilor prelati. Tin sa reamintesc ca PNL s-a pronuntat in favoarea acestei desecretizari in repetate randuri. Nu vedem nimic rau in faptul ca inaltii reprezentanti ai clerului se supun verificarii CNSAS, la fel ca si alti exponenti din alte domenii sociale."(R.G.)
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM
"O interventie brutala"
"In ceea ce priveste desecretizarea dosarelor inaltilor prelati sunt foarte rezervat. Biserica are o autonomie proprie, detine propriile sale structuri care sunt capabile, prin metode specifice, sa faca ordine in propria activitate. Este vorba de faptul ca indiferent de faptele omenesti ale unor reprezentanti ai clerului, trebuie pastrat respectul cuvenit unor slujitori ai lui Dumnezeu. A introduce aceasta curatire politica a Bisericii, la aceasta ora, inseamna o interventie brutala in viata clerului. Poate sa faca rau crestinismului aceasta initiativa. Sper ca nu asta se urmareste." (R.G.)
Peter Eckstein, senator UDMR
"O propunere inteleapta"
"Daca in aceasta privinta dorim cu adevarat sa pornim de la zero, atunci trebuie avut in vedere ca si preotii, si inaltii ierarhi au o influenta mare in societatea romaneasca. De aceea, propunerea presedintelui Traian Basescu de a desecretiza dosarele ierarhilor mi se pare una inteleapta". (R.P.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant PSD
Am rezerve
"Este segmentul social care se bucura de cea mai mare incredere in randul populatiei. Nu se poate nega utilitatea unui astfel de demers pentru insanatosirea morala a societatii. Dar am rezerve ca aceasta era ultima zona in care ar fi trebuit sa se umble". (R.A.)
PD, iritat
Democratii sunt extrem de iritati de declaratiile ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, cu privire la preotii care turnau Securitatii discutiile cu enoriasii, de la spovedanie si vor sa-l reclame in cadrul Aliantei, colegilor liberali. Potrivit unor surse din cadrul PD, in sedinta Consiliului National de Coordonare al Aliantei, care a avut loc aseara, democratii intentionau sa-i ceara premierului Calin Popescu Tariceanu sa ia atitudine fata de declaratiile lui Iorgulescu, sa-i solicite acestuia sa si le retraga, si eventual sa-l sanctioneze. In sedinta Biroului Permanent National al PD, deputatul Cezar Preda a fost cel care a sustinut ca Iorgulescu a facut exces de zel in momentul in care i-a acuzat pe preoti ca spuneau Securitatii ceea ce auzeau la spovedanie, sustin aceleasi surse. Potrivit acestora, Preda ar fi spus conducerii PD ca Iorgulescu trebuie tras la raspundere pentru ca declaratiile sale belicoase afecteaza nu numai PNL, dar si PD, ca partener in Alianta. In tot acest timp, liberalilor nici macar nu le-a trecut prin cap ieri, la Delegatia Permanenta, a partidului sa discute despre Iorgulescu. (C.E.)
BOR aproba desecretizarea
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) si-a facut public, inca din 1997, acordul pentru deschiderea dosarelor clericilor din arhiva fostei securitatii, a declarat ieri preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, citat de Mediafax. "Inca din 1997, Sfantul Sinod si-a facut publica pozitia fata de acest subiect, precizand ca nu este impotriva deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati, dar vrea ca acest proces sa se desfasoare in spiritul adevarului si al dreptatii", a adaugat Stoica. (D.I.)