Virusul gripei aviare circula. Nu acelasi lucru se poate spune despre informatiile privind acest agent infectios si virusurile gripale valabile la ora actuala care circula cu viteze mult mai mici. Motiv pentru care s-a lansat ideea crearii unei baze de date pe langa o institutie internationala de cercetari.

Apelul, aparut recent in revista britanica Nature, apartine unor cercetatori reputati in studierea gripei, printre care Nancy Cox, director in cadrul Centers for Disease Control (CDC) Atlanta, si Ilaria Capua, de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie. 70 de personalitati,
printre care sase detinatori ai Premiului Nobel, sustin acest proiect. Totusi... cercetarile asupra virusului aviar (foto) sunt incetinite din cauza lipsei de colaborare intre grupurile de cercetare si guverne. O explicatie ar putea fi dorinta de a obtine in premiera vaccinuri. Astfel, susa virala care a provocat decesul mai multor persoane in Indonezia a fost mult timp secreta. Accesul la datele clinice ale pacientilor, la esantioane virale de gripa umana si aviara si la scanarea genetica este esential pentru a stabili posibile mutatii ale virusului H5N1 si pentru prepararea unui vaccin eficient. Problema nu-i tocmai simpla. Deoarece intra in discutie circulatia rapida a informatiilor, in conditiile respectarii dreptului asupra proprietatii intelectuale. Tocmai de aceea autorii apelului din revista Nature propun functionarea unui consortiu international.