Israelul ar putea avea, pentru prima data in istorie, un presedinte femeie. Si inca unul... de origine romana. Moshe Katsav, actualul presedinte al Israelului, nu se simte prea bine. Nu-i bolnav, sufera doar din cauza unor acuzatii grave: hartuire
Israelul ar putea avea, pentru prima data in istorie, un presedinte femeie. Si inca unul... de origine romana.

Moshe Katsav, actualul presedinte al Israelului, nu se simte prea bine. Nu-i bolnav, sufera doar din cauza unor acuzatii grave: hartuire sexuala, viol chiar, dar si abuz de functie. Daca va fi nevoit sa demisioneze, Israelul va avea nevoie de un nou presedinte. Unul dintre posibilii inlocuitori este Colette Avital.
PREMIERA. Daca Parlamentul israelian o va alege, doamna Avital ar deveni prima femeie sef al statului, din istoria Israelului. Pentru romani, un motiv de mandrie: Colette Avital s-a nascut in Romania si vorbeste o limba romana impecabila, pe langa ebraica, engleza, franceza, germana, portugheza si italiana. Cariera sa diplomatica o recomanda in postul la care s-a gandit ca i s-ar potrivi ca o manusa.
CARIERA. Doamna Avital
s-a nascut la 1 mai 1940 si, la varsta de 10 ani a emigrat in Israel, unde a studiat Stiintele Politice, obtinand si un Master in Administratie Publica. Ani de-a randul a lucrat in Ministerul de Externe israelian, ajungand director, dar a fost si atasat de presa la Bruxelles, consul general la Boston, ministru plenipotentiar la Paris, ambasador in Portugalia si consul general la New York. In prezent, este deputata, reprezentand Partidul Muncii, a carui membra este de ani buni.
Israelul a mai avut o singura femeie intr-un post-cheie in stat, de-a lungul istoriei: fostul prim-ministru Golda Meir. Anuntandu-si intentia de a candida, Colette Avital a subliniat ca intentioneaza sa-si pastreze reputatia nepatata, noteaza site-ul israelian Ynet, adaugand ca a si promis, ca un candidat in regula, ca ""nu vor fi scandaluri sexuale la Presedintie"", daca va conduce ea statul.
""Nici macar de coruptie"", a adaugat, cu bataie lunga. O singura fiinta va fi avantajata de afacerea asta: labradorul sau, Storm (in varsta de 14 ani), care ar ajunge... caine prezidential.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.