Sapte copii cu dizabilitati din Ialomita, veniti in tabara la Poiana Pinului, au fost mutati intr-o alta tabara, pe motiv ca ii ""deranjau"" pe ceilalti copii. Directorul de la Directia Generala pentru Tineret Buzau spune ca nu poate fi acuzat de dis
Sapte copii cu dizabilitati din Ialomita, veniti in tabara la Poiana Pinului, au fost mutati intr-o alta tabara, pe motiv ca ii ""deranjau"" pe ceilalti copii. Directorul de la Directia Generala pentru Tineret Buzau spune ca nu poate fi acuzat de discriminare, pentru ca tabara de la Sarata Monteoru, spre care a redirectionat copiii, are aceleasi conditii.

Cei sapte baieti cu handicap psiho-motor de la Casa Amara din Ialomita, cu varste intre 17 si 24 de ani, au ajuns in tabara Poiana Pinului din judetul Buzau, la 14 august. Desi au platit acelasi pret ca si celelalte grupuri, administratorul taberei, Virgil Motran, a decis a doua zi ca tinerii trebuie mutati intr-o alta tabara.
RAGET IN LOC DE RAS. In prima seara in tabara, mai multi copii stateau pe iarba, in fata vilelor in care erau cazati. La un moment dat, unul dintre cei cu dizabilitati a inceput sa tipe. A fost momentul in care administratorul a hotarat ca aceasta va fi ultima noapte la Poiana Pinului pentru grupul din Ialomita. ""Erau in tabara copii din clasele I-IV si, cand unul dintre baietii cu probleme a inceput sa raga ca leul in cusca, normal ca s-au speriat"", a motivat Motran decizia. ""In plus, nu puteam sa pierd 200 de copii din tabara din cauza celor 7"", s-a justificat acesta.
Supraveghetoarea copiilor, Lucretia Miritescu, spune ca administratorul taberei i-a zis sa-l dezlege pe baiat ca nu e animal, iar daca e animal sa-l duca in padure. ""Copilul e tinut astfel la indicatiile psihiatrului, pentru ca este autoagresiv. Baiatul era foarte fericit fiind inconjurat de atatia copii si isi manifesta bucuria in felul lui"", a explicat asistentul medical de la centru.
LA VARF. Decizia finala a mutarii copiilor la Sarata Monteoru a fost luata de directorul de la Directia Generala pentru Tineret, Valerian Tuclea. ""Din cate am inteles, nici celor de la fundatie nu le-a convenit ca tabara nu era special amenajata pentru copiii cu dizabilitati, asa ca am cazut de comun acord"", a declarat acesta. Marius Istrate, directorul fundatiei ""New Life"", care se ocupa de tinerii cu dizabilitati, a spus ca, din contra, au cautat un loc unde tinerii de la Amara pot socializa cu alti copii, fara probleme. In replica, Tuclea a afirmat ca aceasta socializare nu se poate face cu pretul ""nenorocirii"" celorlalti si ca in tabara erau copii ""cu fineturi, fiind o tabara pe tema artelor audio-vizuale"".
Directorul fundatiei nu stie inca daca va depune o sesizare la Oficiul National pentru Combaterea Discriminarii. ""Suntem prea mici sa ne luptam cu sistemul. Dar e trist ca un angajat al statului roman isi permite sa decida mutarea unui grup de copii cu probleme fara sa ne consulte. Ne-au scos de la masa de pranz pentru a doua zi, asa ca nu am avut de ales"", a spus Istrate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.