Ansoa este un peste scump, un kilogram ajungand la 1.000 RON.
De aceea, este folosit
pentru a da preparatelor eleganta si gust deosebit.

Ansoa este un peste de dimensiuni foarte mici, care nu depasesc 13 centimetri. Cel mai adesea este pescuit din Marea Mediterana. Pestele ansoa se poate conserva in saramura sau in ulei sau se poate lasa la uscat. Romanii foloseau acest peste pentru a crea un sos denumit ""garum"", un stalm al gastronomiei vremurilor de atunci. De asemenea, era produs in cantitati industriale pentru ca rezista foarte mult si putea fi comercializat in locuri cat mai indepartate. Astazi este un ingredient de baza al salatei Caesar si al spaghetelor alla Puttanesca, dar este folosit ocazional si ca toping pentru pizza.
Din cauza ca ansoa are o aroma foarte puternica, este deseori folosit ca ingredient al sosurilor de peste, incluzand si sosul Worcestershire. De cele mai multe ori, ansoa se gaseste in comert conservat, sub forma de rulouri sau fasii. Daca vreti sa ii desarati, cea mai rapida cale este sa tineti pestele pentru cateva ore in lapte de vaca. Trebuie avut grija, pentru ca fileurile de ansoa sunt mult mai sarate decat rulourile.

PREGATIRE. Pestele se marineaza pentru a avea un gust deosebit