Un nume important al medicinei romanesti, prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Fundeni si totodata presedinte al Asociatiei pentru Studiul Ficatului, spune ca s-a specializat in complicatul capitol al hepatologiei, fi
Un nume important al medicinei romanesti, prof. dr. Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Fundeni si totodata presedinte al Asociatiei pentru Studiul Ficatului, spune ca s-a specializat in complicatul capitol al hepatologiei, fiind fascinat de uluitoarea capacitate a ficatului de a se regenera.

Plamanul, inima, rinichiul nu pot sa se regenereze. Si iata ca ficatul poate sa-si reabiliteze structurile si chiar sa refaca tesuturile hepatice. De altfel, chiar mitologia ni-l arata pe Prometeu inlantuit si prada vulturilor care-i mananca zilnic din ficat si totusi el nu moare, fiindca ficatul se reface. Prof. Mihai Voiculescu reaminteste faptul ca intr-un transplant de ficat, cand se preleveaza de exemplu o jumatate din ficatul unui donator din familia bolnavului, ficatul transplantat ii indeplineste functiile suferindului si chiar se imbogateste in celule hepa-tice, fara sa ajunga totusi la dimensiunile vechiului organ. Dupa cum si donatorul ramas doar cu o jumatate din ficat va trai normal, fiindca restul de ficat se reface si poate sustine activitatea organismului. Totusi, ceva de luat in considerare se intampla in aceste cazuri de transplant de ficat: daca omul operat suferea de o infectie cu virus hepatic B sau C, aceste virusuri parsive imbolnavesc si ficatul nou transplantat, care era sanatos. Si asta fiindca infectia cu virus B si C cotropise tot organismul si virusurile se aflau in sange. Tocmai de aceea, inainte de transplant, hepatita cronica trebuie adusa in limite rezonabile prin tratament.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.