Desi de la deschiderea oficiala a Parcului Industrial Mures (situat la circa 10 km de Targu Mures) a trecut aproape un an, nici o palma de teren nu a fost concesionata. Investitia, de peste opt milioane de euro, zace nefolosita, iar pe terenul Parcu

Desi de la deschiderea oficiala a Parcului Industrial Mures (situat la circa 10 km de Targu Mures) a trecut aproape un an, nici o palma de teren nu a fost concesionata. Investitia, de peste opt milioane de euro, zace nefolosita, iar pe terenul Parcului Industrial pasc linistite oile localnicilor. Proiectul a inceput cu stangul, chiar inaugurarea fiind amanata din diverse motive.

Materializarea ideei Parcului Industrial Mures a inceput in noiembrie 2002, ca fiind primul proiect de infrastructura regionala castigat de o autoritate locala din Regiunea de Dezvoltare 7 Centru. In acest scop, s-a infiintat o societate comerciala, Parc Industrial Mures SA, care are ca actionari consiliile Judetean Mures (cu 72% din actiuni), respectiv locale Ungheni (15%), Sanpaul (8%), Iernut si Ludus (cu cate 2,5% fiecare). Potrivit zicalei care spune ca un lucru inceput prost se termina si mai prost, Parcul Industrial Mures a debutat cu stangul, darea sa in folosinta fiind amanata de mai multe ori, din diverse motive (intarzieri si greseli ale constructorului, infiltratii de apa freati ca, modificari ale legislatiei de furnizare a gazului metan catre marii consumatori etc). Finalmente, Parcul a fost inaugurat in septembrie 2005 (termenul initial fusese martie 2005), dar nici la data taierii cu tam-tam a panglii inaugurale, nu era totul pus la punct: alimentarea cu gaz metan si cu energie electrica nu acopereau intreaga suprafata, de 40,9 hectare, a parcului, reteaua de telefonie fixa era partial inoperabila, drenajul apelor pluviale si freatice era defectuos etc.

Investitii de zeci de miliarde
Investitia totala a fost de opt milioane de euro. Din acestia, 3,8 milioane reprezinta fonduri PHARE, 1,3 milioane de euro au venit de la Guvern, iar alte trei milioane de euro a reprezentat contributia Consiliului Judeten Mures. Dupa inaugurarea oficiala, CJ Mures a trebuit sa mai plateasca alte 15 miliarde de lei pentru remedierea problemelor sus-mentionate.

Pana acum, au fost doua licitatii pentru concesionarea, catre investitori interesati, a unor parcele de teren din acest Parc, ambele esuate. La una dintre licitatii au cumparat caietul de sarcini patru firme, dar numai una a depus o oferta concreta, asa ca licitatia a trebuit amanata. La a doua, lucrurile s-au simplificat pentru administratia Parcului: n-au mai fost deloc doritori. Nici la a treia. Reprezentanti a doua companii private interesate in a prelua in locatie suprafete de teren din Parcul Industrial Mures, pentru a desfasura activitati lucrative, ne-au declarat ca preturile de la care au pornit licitatiile sunt mult prea mari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.