O competitie gazduita de Muntii Bucegi si Muntii Baiului a adunat participanti nu doar din tara, ci si din Slovenia, Ungaria si Statele Unite. Carpathian Adventure a oferit tot ce se putea in materie de drumetie montana. Saptamana trecuta a avut

O competitie gazduita de Muntii Bucegi si Muntii Baiului a adunat participanti nu doar din tara, ci si din Slovenia, Ungaria si Statele Unite. Carpathian Adventure a oferit tot ce se putea in materie de drumetie montana.

Saptamana trecuta a avut loc editia a VI-a a competitiei internationale de aventura Carpathian Adventure, considerata cea mai mare manifestare de profil din Europa de Est. Gazdele din acest an au fost Muntii Bucegi si Muntii Baiului.
CAMPUS. Tabara de baza a fost instalata in Poiana Tapului, in apropierea cascadei Urlatoarea. Aici s-au amplasat corturile, dusurile si toaletele ecologice care au asigurat minimum de confort de pe toata durata concursului. Tura montana s-a desfasurat in Masivul Bucegi, concursul de bicileta s-a intins si peste Muntii Baiului, iar proba de plutarit pe Lacul Bolboci.

PROBE. Echipele mixte, compuse din 4 membri, s-au aflat in fata unei adevarate provocari fizice si psihice, deoarece in cadrul competitiei au avut parte de tura montana, coborare pe coarda, parcurgeri de canioane, tura de bicicleta, construire de pluta si plutarit, toate acestea pe o distanta de aproape 200 de km, fara intrerupere. Astfel, concursul a fost un bun prilej pentru fiecare concurent sa se intreaca pe el insusi si sa puna la incercare toate fortele pe care le are. Pentru cele 31 de echipe venite din 4 tari, Romania, Slovenia, Ungaria si Statele Unite ale Americii, care s-au aliniat la start, competitia a insemnat o adevarata provocare atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Capriciile vremii la inaltimi de peste 2.000 de metri si dificultatea traseelor montane si de mountain-bike, intalnirile cu ursul au facut competitia din acest an sa fie intr-adevar una extrema.

AVENTURA. Pe traseul montan, cele mai dificile portiuni au fost Valea Alba si Cheile Ursilor. In Valea Alba inca mai este zapada, si desi cei de la Salvamont Busteni au instalat corzi pentru a-i ajuta pe concurenti, dupa ce au trecut primele echipe s-a rupt un pod de gheata sub unul dintre concurenti. In urma cazaturii de la vreo 3 metri, concurentul s-a ales cu leziuni la cap. Tot in acest loc, alti concurenti au fost loviti de avalanse de piatra pornite de echipe aflate mai sus pe firul vaii. In Cheile Ursilor si Cheile Pesterii, concurentii trebuiau sa inainteze in apa, aceasta ajungand in unele locuri pana la brau si fiind rece ca gheata. Pe langa greutatile date de traseu, un pericol permanent reprezentau ursii din zona. Aproape nici o echipa nu a terminat concursul fara sa vada ursi, ba chiar si un cort din punctul de control Babele a fost vizitat de o ursoaica. Vremea nici in acest an nu a fost in favoarea concurentilor. Pe langa ploile torentiale de pe traseu, in prima noapte a concursului, dupa peste 18 ore de mers continuu, s-a ivit o furtuna pe platoul Bucegi, care a oprit si cele mai experimentate echipe. Ceata, vantul puternic si ploaia continua au blocat 8 echipe la peste 2.000 de metri, ei fiind nevoiti sa astepte pana la trecerea furtunii. Echipele care in momentul furtunii se aflau inca la locul de rapel, aproape au inghetat pe coarda.

VITEZA. Traseul de mountain-bike a fost, de asemenea, dificil. La urcusurile cele mai mari, iar pe alocuri din cauza ploilor torentiale, concurentii au carat pe spate bicicletele pe distante de peste 2 km, dar au fost rasplatiti prin coborari continue de zeci de kilometri, ca cea de pe Muntele Furnica, pe drumul de vara pana in Sinaia. Pe traseul de mountain-bike se afla Lacul Bolboci, unde a avut loc proba de pluta. Aici, participantii au construit pluta, au vaslit 3 km si au tras cu arcul, pentru a castiga un bonus de timp. Festivalul a avut doua sectiuni: una rezervata ""profesionistilor"", care au avut de tras 200 de km, si una pentru incepatori, al caror traseu a fost mai scurt cu 50 de km. Anul acesta, dintre cele 31 de echipe, 12 au fost de amatori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.