Masinutele electrice sunt sexy. Puteti sa-l intrebati chiar si pe George Clooney. Masinutele propulsate de motoare electrice sunt brusc la mare moda in Statele Unite. Mai ales de cand celebritatile de la Hollywood au fost vazute plimbandu-se la vo
Masinutele electrice sunt sexy. Puteti sa-l intrebati chiar si pe George Clooney.

Masinutele propulsate de motoare electrice sunt brusc la mare moda in Statele Unite. Mai ales de cand celebritatile de la Hollywood au fost vazute plimbandu-se la volanul unor astfel de vehicule. Compania Commuter Cars, cu sediul in Statele Unite, a conceput Tango, o masina care l-a fermecat si pe George Clooney, starul din serialul Spitalul de urgenta.
ATUURI. In afara numelui, destul de ciudat pentru o masinuta electrica, nu sunt prea multe motive de ras. Si asta din simplul motiv ca Tango poate sa faca fata cu succes, la multe capitole, unui supercar pursange. Tango atinge 100 km/h in doar patru secunde, iar acul vitezometrului se opreste undeva la 210 km/h. Cool, mai ales ca masinuta are dimensiunile unui scooter, ceea ce o face foarte manevrabila in traficul urban.
Problema este ca in cockpit nu pot urca decat doua persoane, una in spatele celeilalte, dar macar stau pe scaune Sparco. Si asta nu e tot, pentru ca scaunele vin dotate cu tot sistemul de centuri de siguranta folosite intr-o masina de raliuri. Pretul pentru aceasta jucarie? 108.000 de dolari, ceea ce explica si faptul de ce pana acum a fost vazut doar George Clooney la volanul unui astfel de vehicul.
TREND. Tango nu este insa singurul proiect de acest gen disponibil pe piata de automobile din intreaga lume. La Salonul Auto din Marea Britanie au mai fost prezentate, in premiera mondiala, doua vehicule cu propulsie electrica. Mega City a fost conceputa de NICE Car Company si se bazeaza pe tehnologia celor de la Rolls Royce si Lotus, firma fiind fondata de un grup de ingineri care a plecat de la cei doi constructori britanici. Mega City costa pe piata din Marea Britanie aproape 15.000 de euro si e greu de crezut ca se va impune mai ales ca, per total, costurile de exploatare nu sunt atat de mici pe cat se spunea initial. Chiar si cei de la Smart si-au dotat modelul ForTwo cu un motor electric. E drept, aceasta versiune nu va fi livrata decat unor companii din Marea Britanie, care au facut aceasta comanda speciala. Viteza de top a Smart-ului electric este de 112 km/h. Autonomia este cam tot atat, ceea ce inseamna ca la fiecare ora de mers pe autostrada trebuie sa opriti langa un stalp cu energie electrica pentru realimentare.
AVANTAJE. Pentru cei care se gandesc sa foloseasca aceste masinute exclusiv in oras exista si avantaje. Cel mai mare este desigur acela ca proprietarul este scutit de plata impozitelor pe masina si in plus beneficiaza de parcare gratuita in aproape toate orasele europene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.