Prezentul ei se stie. Trecutul insa... In spatele forfotei estivale ce cuprinde vara de vara statiunea Mamaia sta o intreaga istorie. O istorie de 100 de ani, prea putin cunoscuta. Initiativa primarului constantean Ion Banescu si suma de 66.580,

Prezentul ei se stie. Trecutul insa... In spatele forfotei estivale ce cuprinde vara de vara statiunea Mamaia sta o intreaga istorie. O istorie de 100 de ani, prea putin
cunoscuta.

Initiativa primarului constantean Ion Banescu si suma de 66.580,13 lei (la inceputul anului 1906) au transformat pustiul dintre satucul de pescari Mamaia, lacul Sutghiol si Constanta, zona in care vanturile croiau dune de nisip inalte de sapte metri, in cea mai cunoscuta statiune de pe Litoralul romanesc. Mamaia noastra este centenara!
FIUL CAPRICIOS. Legenda spune ca denumirea statiunii este legata de Pasa din Babadag si capriciosul sau fiu, Enver. Pasa avea un harem la Babadag, altul la Constanta (Kiustengea) si o herghelie la Caraharman. Din cand in cand isi vizita proprietatile, obisnuind sa faca un popas la o mica stana de oi dintre ghiol si mare, a unui cioban pe nume Costea Alisandru. Aici savura cafeaua preparata de prietenul mocanului, turcul Zecherea. In una din aceste vizite, pasa l-a luat si pe fiul sau Enver, care s-a indragostit pe loc de frumoasa fiica a lui Costea. Tanarul n-a mai vrut sa plece de la stana, pe motiv ca vrea sa pescuiasca in ghiol. Pasa l-a lasat in grija turcului Zecherea, sub cuvant ca va avea grija sa nu se iveasca nici un fel de complicatii cu fata. Acesta insa l-a ajutat pe Enver s-o ademeneasca si s-o fure pe fiica ciobanului. In timp ce se zbatea in mainile rapitorilor, ea isi striga disperata mama, cerandu-i ajutor: ""Mama Lia! Mama Lia!"". Reuseste sa se smulga pentru o clipa din mainile barbatilor si se arunca in ghiol. Enver a sarit dupa ea, dar nu a mai reusit sa o aduca la mal decat fara suflare. Fiul Pasei isi pierde mintile de suparare si, strigand ""Mamaia! Mamaia!"" (in loc de ""Mama Lia""), intra in valurile marii cu fata in brate. Nimic nu-l opreste din drum si marea le inghite trupurile.
Zdrobit de durere, Pasa hotaraste sa ridice pe malul Ghiolului, in semn de amintire a tragediei, o moara de apa pe care o incredinteaza spre administrare lui Zecherea. Bantuit de remuscari, turcul isi pierde si el mintile, rupand tacerea noptilor cu strigatele sale: ""Mamaia! Mamaia!"". Cu timpul, pe langa moara de apa, cunoscuta ca Moara Indragostitilor, se naste un satuc de pescari, numit Mamaia.

ALTADATA. In anii a€™20, pavilionul si podul care despartea baile


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.