Curentii puternici, valurile si temperatura scazuta a apei marii pot ucide. Combinate, sunt mai periculoase. Curentii marini reprezinta o deplasare a maselor de apa, fenomen absolut normal in toate marile. La mica distanta de mal exista un cor

Curentii puternici, valurile si temperatura scazuta a apei marii pot ucide. Combinate, sunt mai periculoase.

Curentii marini reprezinta o deplasare a maselor de apa, fenomen absolut normal in toate marile. La mica distanta de mal exista un cordon de stabilopozi care le atenueaza forta. Curentul dominant in Marea Neagra este de la nord spre sud. O particularitate a acestei mari este faptul ca valurile si curentii aferenti se pot inteti intr-un timp foarte scurt. Anul acesta s-a inregistrat un record al accidentelor pe Litoral, cauzate in special de valurile foarte inalte. Daca valurile vin dinspre est si sud-est, este periculos sa inotam in larg, mai ales cand incep sa se inteteasca. ""Recomandarea mea este ca atunci cand simtiti ca valurile ""spala"" nisipul de sub picioare cu o forta mai mare decat de obicei, sa evitati avansarea in larg. Este semn ca valurile sunt mai mari si curentii se intetesc. Un alt semn este prezenta masei de apa rece. Indica un schimb de curenti, iar forta acestora creste"", explica dr. ing. Simion Nocolaev, director general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare ""Grigore Antipa"" (INCDM), din Constanta.
Combinatia intre val, curent si masa de apa rece este cea mai periculoasa. Multi au murit din cauza socului termic. ""Valul are o miscare circulara. La suprafata urca, iar coama valului te duce spre mal, insa partea de jos a valului trage in larg sau in lateral. In apa se poate pierde controlul"", spune specialistul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.