Adesea, mamicile disperate se plang celor din jur: ""Micutul meu se teme de apa. Abia reusesc sa-i fac baita"". Cum pot fi vindecati copiii de frica de apa, pentru ca vara sa mearga linistiti, impreuna cu familia, la mare? Acvafobia apare di

Adesea, mamicile disperate se plang celor din jur: ""Micutul meu se teme de apa. Abia reusesc sa-i fac baita"".

Cum pot fi vindecati copiii de frica de apa, pentru ca vara sa mearga linistiti, impreuna cu familia, la mare? Acvafobia apare din multiple motive. Copiii mai mici aflati in apa cred ca vor fi absorbiti de sifonul cazii, de vina fiind doar imaginatia lor bogata. Alteori, micutii asociaza apa cu experiente neplacute traite la un moment dat: li s-a facut baie cu apa prea rece sau prea calda, au inghitit, din greseala, apa la plaja sau la bazin, un prieten de joaca i-a impins in apa si s-au speriat foarte tare, valurile marii ii infricoseaza etc.
Indiferent de motiv, nu-l forta niciodata sa intre in apa, daca el nu vrea! O asemenea atitudine nu ar face decat sa-i accentueze sentimentul de frica.
INCURAJARI. In cada il poti atrage cu ajutorul unor jucarii. Daca te va simti si te va vedea relaxata, va prinde si el curaj. Esti cu el la mare. La mal, distractia este maxima pentru micut, dar daca este ""mangaiat"" putin de apa marii, se ineaca in plans. Nu-l lasa nici o clipa singur! Tine-l de mana, arata-i cum se joaca ori inoata ceilalti copii, tine-l in brate si intra cu el in apa, razi, explica-i ca nimic rau nu i se poate intampla. Jucati-va impreuna cu valurile marii. Fugiti de ele, apoi... dupa ele.
PESTISORUL DIN CADA. Pentru copiii de orice varsta care se tem de apa este indicat sa ia lectii de inot. Parintii trebuie sa fie prin preajma si sa le spuna cat de bine le va prinde sa stie sa inoate, deoarece nu se vor mai teme niciodata de apa din bazin ori de cea a marii. Incurajeaza-ti copilul de cate ori poti exclamand: ""Parca esti un pestisor intr-o cada! Maine, poimaine, o sa fii si tu un mare inotator!"". Pentru copil este important sa asocieze apa cu un eveniment placut si el va depasi teama.

Incredere - Sustinere parinteasca

Pentru un copil care ia primele lectii de inot, prezenta parintilor sau a unei persoane de incredere este cruciala.
Cel mai important ""truc"" pentru a-l ajuta sa-si invinga teama de apa este folosirea unor remarci pozitive. Niciodata nu trebuie criticat sau apostrofat daca manifesta dificultati la deprinderea inotului sau se teme de apa.
Incurajarile parintilor il pot ajuta sa capete incredere in capacitatea sa de a invata sa inoate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.