Un sondaj de opinie realizat de BCS releva faptul ca romanii sunt, in mare parte, in ceata in ceea ce priveste cultura si oamenii de cultura. Cei mai multi respondenti au aflat despre oamenii de cultura si operele lor de la televizor.

In perioada 1-7 august 2006, Biroul de Cercetari Sociale a realizat un sondaj de opinie despre ""Valorile poporului roman"". Au fost chestionate 1.054 de persoane, din 66 de orase si sate, din 39 de judete, marja de eroare a sondajului fiind de ± 3,1%.
SIMBOL CULTURAL-MUZICAL. La intrebarea ""Care este personalitatea in viata din Romania pe care o admirati cel mai mult din domeniul muzicii?"", 8,2% dintre participantii la sondaj au numit-o pe... Irina Loghin. In conditiile in care 17,1% dintre repondenti au optat pentru varianta ""nu stiu/nu raspund"". Pe locul al doilea se situeaza Angela Similea (7%), urmata de Mariana Nicolescu (3,3%). Nici de aceasta data influenta manelelor nu s-a facut remarcata. Nicolae Guta se afla in acest top pe o pozitie mai inalta (locul 20) fata de unii artisti precum Aura Urziceanu, Gheorghe Zamfir, Dan Grigore, Dida Dragan s.a. Desi este membra a PRM, Irina Loghin are cei mai multi admiratori printre votantiia€¦ PSD (22,1%). 19,8% dintre fanii Irinei sunt simpatizanti PD si abia 12,8% ai PRM.
CULTURA DE LA TV. Pusi sa precizeze care este cea mai importanta personalitate culturala in viata din Romania, cei 1.054 de participanti la sondaj au mentionat nu mai putin de 184 de nume. 77 (7,3%) de romani l-au ales pe Adrian Paunescu. Actorul Florin Piersic se situeaza pe locul al doilea in acest clasament (desi cei chestionati au fost pusi sa mentioneze, separat, si cea mai importanta personalitate din domeniul actoriei). In acelasi top se regasesc si Marius Tuca, Constantin Balaceanu Stolnici, Radu Beligan, Teo Trandafir si, pe penultimul loc... Gigi Becali. Desi cei mai multi dintre romani spun ca au citit, vazut, ascultat ceva creat de personalitatea nominalizata, numai o minoritate dintre acestia a putut mentiona macar un titlu corect al unei opere a favoritului sau favoritei ei. Doua treimi din fanii lui Paunescu nu au putut numi o poezie sau un volum al acestuia. Iar cei care au numit o opera au oferit titluri vagi sau gresite. De exemplu, intre operele presupus create de Paunescu se enumera ""Desteapta-te romane"" sau ""Cantarea Romaniei"". Singurele opere care au fost numite in mod clar au fost cele ale regizorilor. Titlul cel mai recunoscut a fost al filmului ""Mihai Viteazul"", mentionat insa de numai 11 dintre participantii la sondaj. Faima curenta a ""marilor"" personalitati culturale se bazeaza, in afara de contactul nemijlocit, real sau pretins, cu opera acestora, pe aparitiile lor la televiziune. 80% din participanti au indicat televiziunea ca o sursa de formare a opiniilor lor despre personalitatile culturale.
OF, LITERATURA!. Studiul mai indica faptul ca ""faima culturala"" de varf este un concept ce se aplica mai ales creatorilor literari. Intre primele 30 de personalitati culturale, numai 10 sunt actori sau cantareti. Cei mai multi (20,1%) l-au numit pe Adrian Paunescu drept personalitatea in viata din Romania din domeniul literaturii pe care o admira cel mai mult. 8,5% il plac pe Mircea Dinescu si 5,5% pe Mircea Cartarescu. In acelasi clasament al scriitorilor se regasesc: Ana Blandiana, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Ion Cristoiu, Grigore Vieru, dar si... Bebe Mihaescu.
Topul personalitatilor admirate din domeniul actoriei este condus de Florin Piersic (22,4%). Spre deosebire de Piersic (nominalizat de 236 dintre respondenti), cea de-a doua clasata a fost aleasa de abia 95 dintre participantii la sondaj. Sergiu Nicolaescu se afla pe locul al treilea, cu un procentaj de 5,8%. In acelasi top mai sunt Draga Olteanu Matei, Florin Piersic jr, Ion Caramitru, Radu Beligan. Nici aici nu lipsesc surprizele. Printre cei mai reprezentativi actori, conform preferintelor publicului, se numara si Lucian Viziru si Oana Zavoranu.

POLITIC