Israelul a cerut ieri populatiei libaneze sa se intoarca in satele din sud abia dupa desfasurarea in zona a Armatei libaneze.

""Situatia ramane periculoasa atat timp cat Armata libaneza si forta ONU nu vor fi desfasurate pe intreg teritoriul sudic"", se arata in fluturasii imprastiati. ""Pentru securitatea voastra, va cerem sa nu va intoarceti pana cand fortele responsabile nu vor fi dislocate"", adauga textul semnat de comandamentul Armatei israeliene.
Desi armistitiul este intrat in vigoare de trei zile, mai multe elicoptere israeliene au survolat in noaptea de luni spre marti o zona din sudul Libanului, iluminata de trasoare. In acelasi interval de timp, miscarea siita Hezbollah a lansat circa zece rachete in apropierea pozitiilor ocupate de fortele israeliene din sudul Libanului. Tirurile nu au provocat victime si nici pagube materiale, a declarat un purtator de cuvant al Armatei israeliene.
Ieri, agentia Reuters a dat publicitatii un bilant estimativ al pierderilor suferite de Israel si Liban dupa razboi. In Liban s-au inregistrat circa 1.100 de morti si 3.700 de raniti, din care 35 de militari si politisti, precum si cinci membri ai fortei ONU de mentinere a pacii. Israelul afirma ca a ucis 530 de militanti Hezbollah, iar gherilele sustin ca au inregistrat doar 80 de victime. La randul sau, Israelul a anuntat pierderea a 157 de cetateni, intre care 40 civili.
Cea mai grava problema cu care se confrunta astazi Libanul, lasand la o parte pagubele materiale uriase, o reprezinta refugiatii. Peste 900.000 de libanezi si-au parasit fortat locuintele si cel putin 60.000 de cetateni straini au fost evacuati. Valoarea estimativa a pagubelor materiale produse de bombardamentele israeliene se ridica la cel putin 2,5 miliarde de dolari. Autoritatile de la Beirut au tras semnalul de alarma cu privire la ""cea mai grava criza ecologica din istoria tarii"". Circa 10.000-15.000 de tone de combustibil au fost deversate in largul coastelor libaneze dupa ce Israelul a bombardat o centrala electrica situata la sud de Beirut. Eliminarea urmarilor poluarii va costa cel putin 100 de milioane de dolari.

TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA