Blindatele Hummer promise de Traian Basescu militarilor din Irak si Afganistan si pe care le-a pus pe seama intalnirii sale cu secretarul de stat al Apararii american, Donald Rumsfeld, sunt, de fapt, negociate din 2004 de actualul senator PSD Geo

Blindatele Hummer promise de Traian Basescu militarilor din Irak si Afganistan si pe care le-a pus pe seama intalnirii sale cu secretarul de stat al Apararii american, Donald Rumsfeld, sunt, de fapt, negociate din 2004 de
actualul senator PSD
George Cristian Maior.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat saptamana trecuta, fiind prezent in Afganistan, ca militarii romani vor beneficia de cele 20 de masini de lupta Humvee din partea armatei americane ca urmare a unei intelegeri incheiate cu Donald Rumsfeld, secretarul american al Apararii, cu prilejul vizitei efectuate de curand la Washington. Asa viteza de reactie la nivelul Pentagonului, ca raspuns la persuasiunea presedintelui nostru, mai rar. Aceasta daca lucrurile s-ar fi intamplat intocmai precum a spus Traian Basescu.
ASISTENTA. Declaratiile sale politice ascund insa o cu totul alta realitate. Donatia americana de blindate Hummer face parte dintr-un program de asistenta militara americana pentru tarile care duc greul pe frontul antiterorist. Asistenta militara oferita de SUA prin acest program nu se concretizeaza in sume de bani puse la dispozitia tarii noastre, ci in furnizarea de echipamente si servicii care sa duca la cresterea capacitatilor operationale. De altfel, dotarea Armatei romane cu noi echipamente militare s-a impus avand in vedere si cerintele ridicate privind nivelul de performanta si interopera-bilitate cu armatele statelor membre NATO. Astfel, ajutorul american oferit MApN pentru anul 2005 a fost de 13 milioane de dolari. Acest lucru a fost transmis Romaniei inainte de a castiga batalia electorala Traian Basescu, adica in anul 2004.
SUPLIMENTARE. Americanii au hotarat sa ne mai confere o suplimentare de buget pentru acordarea de asistenta militara in anul 2005. Fostul ambasador al SUA in Romania, Jack Dyer Crouch, transmitea in mesajul sau de ramas bun, in februarie anul trecut, chiar presedintelui Romaniei, ca Congresul american a aprobat acordarea de asistenta militara americana, in cadrul bugetului pe anul 2006, in valoare de 29 de milioane de dolari, pentru Romania. La scurt timp de la aceasta intalnire, Traian Basescu a vizitat Washingtonul insotit fiind atunci de ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. Cu ocazia acestei intalniri, Donald Ramsfeld a mai promis un ajutor de 40 de milioane de dolari. Dar promisiunea a ramas doar promisiune.
NEGOCIATORUL. ""Da, intr-adevar, am stabilit in 2004 ca urmeaza sa fie donate Armatei romane, din cate imi amintesc, aproximativ 15 blindate Hummer in cadrul programului de asistenta. Cred ca masinile la care s-a referit presedintele Basescu sunt cele de care am vorbit atunci"", ne-a raspuns fostul secretar de stat pentru politica de aparare din MApN, senatorul PSD si seful Comisiei de aparare din Senat, George Cristian Maior. Fostul secretar de stat din guvernul PSD a discutat cu partea americana, in perioada mandatului sau, si despre achizitionarea a doua avioane Hercules, precum si despre transferul de mijloace mobile de comunicatii.

CASTIGATOR INAINTE DE LICITATIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.