De Adormirea Maicii Domnului, cateva mii de pelerini din toata tara au luat cu asalt manastirea de la Ramet, judetul Alba. Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti in curtea lacasului, unde a fost amenajat un altar special. De la pelerinaj au

De Adormirea Maicii Domnului, cateva mii de pelerini din toata tara au luat cu asalt manastirea de la Ramet, judetul Alba.

Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti in curtea lacasului, unde a fost amenajat un altar special. De la pelerinaj au lipsit in acest an politicienii, care se inghesuiau anii trecuti la Ramet, cel mai apropiat de sfanta manastire de aici fiind de-a lungul anilor fostul premier Petre Roman.

APA SFINTITA. Manastirea Ramet a fost ctitorita de calugarii Ghenadie si Romulus, din anul 1214, iar in 1762 lacasul a fost bombardat de generalul Bukow cu tunurile, refacut si din nou distrus de armata imperiala habsburgica in anul 1785.
""Am venit aici sa ne deie Dumnezeu sanatate si Maica Domnului sa ne ajute... Anticritistul lucreaza pe pamant, vor sa puna pecetea pe noi, si din cauza asta am ajuns aicea, ca sa ne asculte Maica Domnului rugaciunea"", a spus Sofia, o credincioasa venita din Sibiu. Dupa Liturghie, credinciosii s-au indreptat spre un izvor cu apa sfintita aflat in curtea manastirii. Maicutele povestesc ca la inceputuri izvorul era chiar in altarul bisericii si de aceea are efecte tamaduitoare. Se spune ca cei care beau cand se trezesc dimineata din aceasta apa au spor in tot ceea ce fac si sunt feriti de toate relele. ""Am luat sa ducem acasa, pentru ca ii buna pentru sanatate, pentru binecuvantare, stropim in casa, e apa sfintita si astazi e ziua de Sfanta Marie Mare si asa ne-am obisnuit, asa ii traditia noastra. Dupa ce am baut am simtit multa credinta si multa bucurie"", a marturisit Anuta Stangaciu, o crestina din judetul Mures. Pentru a putea sta la toata slujba, cei mai varstnici dintre credinciosi si-au luat cu ei scaune, ca sa nu stea in picioare, si umbrele aparatoare de soare.
Cei peste 5.000 de credinciosi care au luat parte la slujba au putut manca din bucatele pregatite de maicute special pentru ei: peste 10.000 de sarmalute, ciorba si, bineinteles, traditionalii cozonaci. (Lucian Dobrater)

POPULAR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.