Dimineata este cel mai potrivit moment din zi pentru o interventie chirurgicala, arata un studiu realizat de un grup de medici de la Duke University din Statele Unite ale Americii. In cadrul cercetarilor realizate de doctorul Melanie Wright si
Dimineata este cel mai potrivit moment din zi pentru o interventie chirurgicala, arata un studiu realizat de un grup de medici de la Duke University din Statele Unite ale Americii.


In cadrul cercetarilor realizate de doctorul Melanie Wright si de echipa sa de medici de la Duke University, au fost analizate in detaliu 90.000 de operatii si evenimentele postoperatorii. Rezultatele au aratat ca, atunci cand operatiile sunt efectuate dupa-amiaza, apar mai multe efecte adverse si complicatii decat la pacientii care au suferit operatii dimineata. Dr. Wright, cea care a condus echipa de cercetatori, sustine ca ""pacientii trebuie ingrijiti 24 de ore din 24 si este normal ca diversi factori, cum ar fi oboseala personalului medical si schimbarea turelor, sa afecteze pacientii intr-o oarecare masura"". Dr. Wright explica totusi ca foarte putine dintre efectele adverse si complicatiile aparute in urma operatiilor efectuate dupa orele 15:00-16:00 sunt grave. Cel mai adesea apar probleme precum: durerile insuportabile, greata si voma. In cazurile mai grave, pacientii isi recapata cunostinta greu dupa operatiile suferite dupa-amiaza. De asemenea, pot sa apara infectii postoperatorii si modificari ale tensiunii arteriale.
EXPLICATIE. Motivele invocate de autorii studiului sunt oboseala echipei care efectueaza operatia si faptul ca nivelul de toleranta la durere al pacientului scade pe parcursul zilei. In plus, pacientii trebuie sa nu manance nimic inainte de operatie, iar cei care se abtin de la mancare pana la orele 15:00-16:00 sunt mai expusi riscului de a suferi complicatii postoperatorii. La toate acestea se mai adauga si teama de operatie, care se accentueaza atunci cand pacientul asteapta prea mult timp sa intre in sala de operatie. De asemenea, dupa-amiaza se schimba turele anestezistilor si noua echipa nu cunoaste foarte bine situatia pacientilor care trebuie operati in a doua parte a zilei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.