14 IULIE 1947, ORA 7:00. Un grup de fruntasi national-taranisti, condusi de vicepresedintele Ion Mihalache, se pregateste sa urce in doua avioane pentru a pleca in strainatate. In acel moment, apar mai multi indivizi care ii aresteaza. Este momentul inceputului sfarsitului opozitiei politice din Romania.

PLANURI MAI VECHI. Liderii PNT-ului incepusera sa discute despre o eventuala emigrare in strainatate inca de la sfarsitul anului 1946. Dupa alegerile din noiembrie, pierdute la nivel oficial de taranisti, Iuliu Maniu a luat in considerare ideea sustinuta de unii colegi de partid privind plecarea in strainatate. Destinatia finala urma sa fie Marea Britanie, pentru a-i informa pe oficialii din statele occidentale despre ceea ce se petrecea cu adevarat in tara. Pentru Iuliu Maniu, faptul era ""o datorie morala"", dar, considerandu-se ""prea batran"", a refuzat sa plece, lasandu-si mai tinerii colegi sa duca la indeplinire misiunea. Astfel, s-a convenit ca Ion Mihalache, vicepresedintele partidului, sa conduca grupul care urma sa paraseasca tara.

ULTIMELE PREGATIRI. Arestarile masive operate in lunile anterioare in randul membrilor partidelor de opozitie si semnarea Tratatului de Pace l-au determinat pe Maniu sa puna la punct planul plecarii. A fost stabilita delegatia, din care faceau parte Ion Mihalache, Nicolae Penescu - secretar general al PNT - si sotia sa, Elena, Ilie Lazar - membru in Delegatia Permanenta, Nicolae Carandino - directorul ziarului Dreptatea - si sotia sa, Lily Carandino, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea.
Ei urmau sa fie ajutati de aviatorii Lustig Romulus si Gheorghe Preda si de soferii Aurel Popa si Petre Rusu. Locul ales pentru decolare a fost Tamadau, localitate situata la 46 km de Bucuresti. A fost asigurata si pregatirea diplomatica a actiunii, diplomatii din statele in care delegatia urma sa ajunga fiind informati despre plan.
In noaptea de 13 spre 14 iulie, Iuliu Maniu se intalneste in locuinta sa cu Ion Mihalache si Nicolae Carandino. Presedintele PNT le prezinta ultimele detalii ale plecarii. Delegatia ar fi trebuit sa se indrepte spre Turcia, de acolo sa ajunga in Elvetia, apoi in Franta si Marea Britanie. Dupa punerea la punct a tuturor detaliilor misiunii, Mihalache si Carandino s-au indreptat spre Tamadau.
FRANTI. Nicolae Carandino si sotia sa, luand o pauza in timpul ""sedintei fotografice"" facute de Siguranta in 1948