Ziua de ieri, la Constanta, a inceput conform programului, fara nici o intarziere, precum in armata. La ora 9:50 garda de onoare s-a pregatit si a dat onorul presedintelui Basescu, care tocmai ajunsese pe faleza. Iar la 9:55 punct fanfara a incep
Ziua de ieri, la Constanta, a inceput conform programului, fara nici o intarziere, precum in armata. La ora 9:50 garda de onoare s-a pregatit si a dat onorul presedintelui Basescu, care tocmai ajunsese pe faleza.

Iar la 9:55 punct fanfara a inceput sa intoneze Imnul Romaniei pe ritmul caruia, in cateva minute solemne cu mana la chipiu, s-au inaltat Pavilionul, Geacul si Marele Pavoaz. In acelasi timp 21 de salve de tun au rabufnit in linistea insorita a falezei. Pavilionul reprezinta un drapel de lupta al navei pentru marinarii militari si se ridica zilnic sub conducerea navei-comandant. Geacul este un pavilion specific de marina care contine, pe langa culorile nationale, si ancorele ca semn universal al marinarilor. El este ridicat de orice nava militara ancorata sau acostata. La 15 august, de Ziua Marinei, se arboreaza si Marele Pavoaz ce este alcatuit din pavilion, geac, drapelele Romaniei arborate la fiecare catarg si pavilioanele saula ale codului national.
""BUNA REGASIRE, DRAGII MEI MARINARI!"" Desi nu a deschis festivitatile dedicate Zilei Marinei, presedintele Traian Basescu a tinut un discurs ca de la marinar la marinar. Un discurs despre mandria de a fi marinar, despre dorul de tara si de sotie, un discurs despre mirajul muncii pe mare. ""Pe toti marea ne-a calit, ne-a invatat sa fim puternici si am invatat sa supravietuim in conditii in care altii ar spune ca nu mai exista nici o sansa. Intotdeauna pentru mine Ziua Marinei a fost o zi in care am reusit sa dau inapoi timpul si sa-mi aduc aminte toata perioada petrecuta in Institutul de Marina MCB, sa-mi aduc aminte de inceputurile casnicei mele, sa-mi aduc aminte de sentimentul extraordinar de dor pe care il ai ori de cate ori esti cu nava departe de casa. La fel de adevarat e ca atunci cand suntem la uscat ne e dor de mare. Marinarul este sortit sa traiasca insa cu dorul de casa, cu dorul de mare si cu dragostea de tara"".
NEPTUN A DAT STARTUL. Dupa ce s-a tinut slujba si s-au incheiat discursurile, Zeul Neptun si-a facut aparitia pe faleza insotit de nimfe si satiri. El a declarat deschise festivitatile legate de Ziua Marinei, la fel ca-n fiecare an. Apoi au inceput exercitiile pe apa, sub apa, pe uscat, dar si prin aer. Dragoare cautatoare de mine, vedete rapide antiaeriene, MIG-uri, corvete, fregate, elicoptere, scafandri, parasutisti au pus in scena o serie de exercitii. Respingeri de atacuri aeriene, atacul navelor de suprafata inamice cu rachete, cautari de submarine, exercitii de interdictie maritima si de salvare a vietii pe mare. Toate acestea in tacanitul gloantelor si in bubuitul rachetelor. Infanterisii marini si-au facut intrarea pe faleza intr-un mod specatculos, alunecand pe franghii pana in fata tribunei oficiale, unde au anihilat cateva tab-uri care oprisera in zona. Exercitiul s-a numit ""ocuparea unui cap de pod"" si a fost invaluit in fumul si zgomotul specific zonelor de lupta. Dupa ce parasutistii au aterizat la punct fix, in mijlocul multimii de pe faleza, Neptun a arbitrat cateva jocuri marinaresti. Apoi garda de onoare a trecut din nou prin fata tribunei oficiale, dand onorul in ritmul fanfarei. In final, audienta a fost invitata de Zeu in Portul Tomis pentru continuarea jocurilor. (Paula Anastasia Tudor)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.