Este putin probabil ca premierul desemnat la Ucrainei, Victor Ianukovici, sa puna in practica o politica favorabila Moscovei, crede presa din Rusia, in vreme ce Statele Unite si-au declarat deja toata disponibilitatea de a conlucra cu liderul Partidu
Este putin probabil ca premierul desemnat la Ucrainei, Victor Ianukovici, sa puna in practica o politica favorabila Moscovei, crede presa din Rusia, in vreme ce Statele Unite si-au declarat deja toata disponibilitatea de a conlucra cu liderul Partidului Regiunilor, transmite AFP.
PREVIZIUNI. Ianukovici, fostul rival al presedintelui Victor Iuscenko la alegerile din decembrie 2004, urmeaza sa fie investit de Parlament, for unde partidul sau detine cel mai mare numar de locuri. Cunoscut drept omul Moscovei in perioada 2001-2004, cand a detinut functia de premier, politicianul este privit cu scepticism de cei care promoveaza o orientare prooccidentala a Ucrainei. Presa rusa de ieri a incercat sa risipeasca aceste dubii. ""In timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, Ianukovici a lansat o serie de slogane proruse. Ca premier, va fi obligat sa desfasoare o politica in favoarea Ucrainei"", noteaza cotidianul Izvestia.
SANSE. Exista chiar analisti care crediteaza Partidul Regiunilor si politica lui Ianukovici cu sanse sa devina mai prooccidentale decat coalitia democrata rezultata dupa Revolutia Portocalie din 2004. Asta pentru ca, noteaza Kommersant, noul premier se va ocupa indeaproape ca interesele afaceristilor din regiunea industriala prorusa Donetk sa fie satisfacute. Ori ei au nevoie sa fie pe placul Occidentului, mai scrie ziarul rus. Cat despre visul presedintelui Iuscenko de a vedea Ucraina in NATO, acesta se va lovi de anumite piedici din partea viitorului premier, care va elimina, astfel, principala tensiune ce exista in prezent in relatiile dintre Ucraina si Rusia.
Tot ieri, SUA au afirmat joi ca sunt pregatite sa colaboreze cu noul premier ucrainean, subliniind insa ca au ramas sustinatori ferventi ai Revolutiei Portocalii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.