Dupa ce l-au scapat printre degete pe sirianul Omar Hayssam, acuzat de terorism, autoritatile romanesti au reusit sa-i opreasca sa plece din tara pe doi dintre fiii lui, minori. Acestia aveau destinatia Siria si, potrivit mamei lor, plecau in vacanta

Dupa ce l-au scapat printre degete pe sirianul Omar Hayssam, acuzat de terorism, autoritatile romanesti au reusit sa-i opreasca sa plece din tara pe doi dintre fiii lui, minori. Acestia aveau destinatia Siria si, potrivit mamei lor, plecau in vacanta la rudele din Siria.

Doi dintre fiii sirianului Omar Hayssam, urmarit international sub acuzatia de terorism, au fost opriti sa iasa din tara. In noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 3:00, Adela Omar si-a insotit cei doi copii (cetateni romani), minori in varsta de 14 si, respectiv, 16 ani, la Aeroportul ""Henri Coanda"", pentru a-i imbarca intr-o cursa cu destinatia Damasc. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei de Frontiera, Fabian Badila, cei doi copii au fost opriti deoarece nu indeplineau conditiile legale pentru a calatori in strainatate, conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
PIEDICA. Minorii cetateni romani pot pleca in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Acest acord trebuie dat in fata notarului public, in declaratia notariala fiind obligatorii de inscris datele de identitate ale insotitorului minorilor, precum si statul sau statele de destinatie, ca si perioada exacta in care urmeaza sa se desfasoare calatoria.
Conform politistilor de frontiera, una dintre declaratiile parintilor, respectiv cea prin care tatal, Omar Hayssam, isi dadea acordul pentru calatorie, datata 14 iunie, nu putea fi luata in considerare pentru ca nu era precizata persoana care urma sa ii insoteasca pe cei doi minori. Totodata, nu era prevazut nici statul in care cei doi minori urmeaza sa se deplaseze.
Declaratiile notariale ale sotilor Omar au ajuns la anchetatorii care verifica imprejurarile fugii din tara a omului de afaceri. Judecat pentru acte de terorism in legatura cu rapirea a trei jurnalisti romani in Irak, Hayssam a fost dat in urmarire internationala dupa ce autoritatile au avut date concrete ca acesta a parasit tara. El a fost pus in libertate de instanta Curtii de Apel Bucuresti, din motive medicale, in 26 aprilie. Avocatul familiei, Carmen Omar, ne-a declarat ieri ca cei doi copii ""plecau in vacanta impreuna cu un grup de colegi, la mare. Mergeau in Siria si apoi la mare, nu stiu exact unde"". Avocatul a precizat ca si alti doi copii din membrii grupului au avut acelasi gen de problema.

DOAR O..."" VACANTA""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.