Legea nu interzice fostilor sefi ai serviciilor de informatii sa intre in politica dupa ce au renuntat la conducerea respectivelor institutii. Radu Timofte, Gheorghe Fulga, Virgil Ardelean s-ar putea inscrie, oricand, intr-un partid politic, dupa
Legea nu interzice fostilor sefi ai serviciilor de informatii sa intre in politica dupa ce au renuntat la conducerea respectivelor institutii. Radu Timofte, Gheorghe Fulga, Virgil Ardelean s-ar putea inscrie, oricand, intr-un partid politic, dupa modelul lui Virgil Magureanu, care, la nici un an de la parasirea sefiei SRI, in 1997, se inscria in "Partidul Noua Romanie". Succesul in politica pentru Magureanu a venit dupa ce partidul sau a fuzionat cu PD condus de Traian Basescu, unii dintre cei care i-au stat alaturi fostului sef al SRI fiind acum onorabili democrati, gestionari ai guvernarii. Un traseu putin diferit l-a avut Ioan Talpes, sef al SIE pana la venirea CDR la putere, apoi consilier al presedintelui Iliescu si, din 2004, senator. Gustul pentru politica l-a determinat pe Talpes sa-si constituie, recent, un mic partid politic, dupa ce a cochetat serios cu taranistii. Toti cei trei proaspat demisionari au fost apropiati de fostul partid de guvernamant, doi dintre ei au facut parte oficial din PSD - Timofte a fost senator, iar Fulga consilier al lui Iliescu. Calitatile lor de buni politicieni au fost dovedite prin rezistenta in functie la schimbarea puterii, in aceasta situatie Virgil Ardelean fiind un campion. El a fost inscaunat in mandatul Constantinescu si a rezistat cu bine in timpul lui Iliescu si Basescu. Intrarea in politica a lui Magureanu a provocat, la acel moment, dispute aprinse, societatea civila sustinand ca un fost sef de serviciu secret ar trebui sa nu poata intra intr-un partid pe o perioada determinata, cinci ani de exemplu. Cum in prezent se discuta chiar legile privind securitatea nationala si avand in vedere eventuala disponibilitate de a face politica a celor trei demisionari, tema ar trebui reluata in dezbaterea publica. Pentru ca, desi nici o formatiune politica nu recunoaste, fiecare amusina posibilitatea de a se servi de "bagajul de cunostinte" al unuia din cei trei fosti sefi de servicii secrete. Legea nu ii impiedica sa se implice in politica, iar barierele sunt doar de ordin moral si nu se pun. (Anca HRIBAN)
Istoria in politica a lui Magureanu
Virgil Magureanu isi anunta, la inceputul lui octombrie 1997, intrarea in politica, respectiv inscrierea in Partidul Noua Romanie. PNR era condus de Ovidiu Trasnea, politolog si profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, al carei rector era Vasile Secares, membru marcant al Grupului "Un Viitor pentru Romania". Ideea crearii Partidului Noua Romanie ii fusese atribuita lui Virgil Magureanu, fapt confirmat dupa inscrierea acestuia in partid. La mijlocul lui martie 1998, Partidul Democrat Agrar Roman (PDAR), partid infiintat de Victor Surdu, fuzioneaza, in cadrul unui congres, cu Partidul Noua Romanie, constituind Partidul National Roman. Formatiunea se definea ca partid de centru-dreapta, cu o doctrina neoliberala. Membrii conducerii Partidului National Roman, alesi la Congresul de fuziune erau: Mihai Berca - presedinte, Ioan Alecu - prim-vicepresedinte si Virgil Magureanu - secretar general. Partidul National Roman avea aproximativ o suta cincizeci de mii de membri, printre care o serie de specialisti, declara Virgil Magureanu. Inaintea alegerilor din 2000, Partidul National Roman formeaza impreuna cu PUNR Alianta Nationala, care inregistreaza un esec total in alegeri. Ulterior, majoritatea structurilor Partidului National Roman fuzioneaza cu PD, insa Virgil Magureanu nu se mai inscrie in nici un partid. (A.H.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC
"Rupti de zona politica"
"Nu pot face decat un comentariu personal. In PC nu am analizat optiunea de a face politica sau nu a sefior de servicii secrete. E dreptul lor sa faca ce doresc atata timp cat legea le permite. La ora actuala dupa subiectul legat de servicii si de scandalul Omar Hayssam e mai important de analizat ce au facut pana acum decat ce vor face de acum incolo. Exista intr-adevar temerea ca, intrand in politica, un asemenea sef de serviciu de informatii ar putea folosi in scop politic informatiile detinute cu privire la adversarii sai politici. Este adevarat ca, indiferent daca vor face sau nu politica, sefii de servicii pot folosi aceste informatii direct sau indirect. Dezbaterea aceasta este insa benefica pentru ca cei indrituiti sa faca numirile - respectiv Presedintia si Parlamentul - se pot folosi de acest moment al demisiilor ca sa depolitizeze institutiile si sa le reformeze. Din punctul meu de vedere, imi este greu sa cred ca azi esti inregimentat politic, maine demisionezi si poimaine esti numit sef la servicii si vei uita de indatoririle politice. Eu cred ca viitorii sefi ar trebui sa fie calificati din punct de vedere profesional. Este singura garantie ca informatiile pe care le detin nu vor fi folosite in scop de santaj politic. Nu stiu ce se va intampla daca vor cere sa vina in PC, nu pot face aprecieri in numele partidului, este o decizie pe care o va lua Biroul Politic al PC. Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie complet rupti de zona politica". (R.A.)
Lucian Bolcas, PRM
"Vom analiza oportunitatea"
"Radu Timofte e un om serios. Nu a existat nici o discutie si nu am auzit ca domnul Timofte sa-si fi exprimat dorinta de a veni in PRM. Daca va dori sa se inscrie in PRM, Biroul Executiv al partidului va analiza acest lucru". (Mediafax)
Eckstein Kovacs, senator UDMR
"Nu este de bun simt"
"Din punct de vedere legal si constitutional nu exista nici un impediment pentru ca cei trei demisionari daca acestia doresc sa intre in politica. Pe de alta parte, in tarile europene, bunul simt dicteaza ca astfel de oameni sa nu intre in politica. Timofte, Fulga si Ardelean au avut o pozitie privilegiata, au avut acces la multe informatii. As sugera ca acestia sa nu intre in politica, nu este normal sa isi valorifice experientele in politica. Locul celor trei nu este in nici un caz in UDMR" (R.G.)
Ioan Oltean, vicepresedinte PD
"Ar fi o lipsa de etica morala si politica"
"Din pacate nu exista dispozitii legale care sa le interzica fostilor sefi ai serviciilor secrete sa intre in politica. Mi s-ar parea insa o lipsa de elementara logica si o lipsa de etica politica si morala ca acesti oameni, dupa ce i-au supraveghat ani la randul pe politicieni sa intre in randurile lor, sa se reintoarca in politica. Nici legislatia si nici statutul Partidului Democrat nu contin prevederi legate de interdectia fostilor sefi ai serviciilor de a intra in randurile formatiunii. Daca ar dori sa intre in PD, decizia ar apartine organizatiei in cadrul careia vor sa se inscrie si, daca respecta statutul partidului, nu ar fi o problema. Insa eu sper sa nu intre in politica, macar pentru patru-cinci ani". (C.E.)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD
Nu s-a discutat in partid
"Sunt doua lucruri diferite. In primul rand, Radu Timofte si Gheorghe Fulga au facut parte din PSD. Evident, ii stiu oameni de onoare si sunt sigur ca nu vor divulga secretele pe care le stiu mai ales ca exista o obligatie de respectare a confidentialitatii o perioada mai lunga de timp. Nu au cerut sa vina in PSD si nu a existat o discutie in acest sens. Dupa ce isi vor exprima optiunea de a intra in PSD, daca o vor face, atunci voi comenta. Nu am abordat inca o astfel de problema. Nici unul dintre acestia nu si-a exprimat intentia de a se inscrie in PSD, iar noi nu am discutat eventualitatea de a le iesi in intampinare si sa le propunem sa se inscrie in randurile PSD. Pentru moment, acest subiect nu exista pentru conducerea PSD. Pana atunci, nu pot spune decat ca, ca simpli cetateni, legea nu le intezice sa faca politica". (R.A.)
Crin Antonescu, liderul deputatilor liberali
"Dupa modelul Udrea, Timofte si Fulga in PD"
"Nu ar fi o minunatie daca Radu Timofte si Gheorghe Fulga ar intra in PSD, de acolo au venit. Eu cred ca ar trebui, dupa toata dragalasenia cu care i-a tratat presedintele Traian Basescu, ca Timofte si Fulga sa se gandeasca sa intre in PD. Tin sa reamintesc cum si presedintele PD Emil Boc spunea cat de impecabile sunt serviciile de informatii din Romania si cat de magari sunt liberalii care cereau schimbarea conducerilor acestora. Dupa modelul Elena Udrea, Timofte si Fulga pot fi bagati in Comitetul de Conducere al PD". (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.