Se facea ca cineva a vrut sa cada Guvernul. Dar nu a mai cazut. Premierul avea agenda prea incarcata pentru a-si scrie demisia. Se facea, intre timp, ca da prost la imaginea exterioara ca Alianta D.A. sa fi castigat alegerile, dar tara sa fie condusa
Se facea ca cineva a vrut sa cada Guvernul. Dar nu a mai cazut. Premierul avea agenda prea incarcata pentru a-si scrie demisia. Se facea, intre timp, ca da prost la imaginea exterioara ca Alianta D.A. sa fi castigat alegerile, dar tara sa fie condusa de PSD. Dar PSD-ul a ramas la putere. Si acum. Si va mai fi. Nicolae Vacaroiu este al doilea om in stat. Nastase era miza. Miza a picat. La fel si programul de perchezitii ale DNA, la celebra casa din Zambaccian.
Se facea apoi, ca se face o restructurare. Se facea doar.
Pentru ca, in realitate, toti oamenii politici cu putere de decizie sunt in vacanta. Unii la Mamaia, unde isi fac veacul si afacerile cei care l-au dus pe seful ANT de mana pana in pragul demisiei si chiar mai departe. Altii prin alte tari de soare pline, pe unde-au fost si alti romanasi de bine. Dar nu s-a mai facut. Restructurarea, adica. Ea s-a anuntat la nivel de cifre si intentie. Pasul pana la analiza finala e mare. Si aproape imposibil de facut dintr-o bucata.
Presedintele e la Neptun-Olimp. Incurajeaza turismul, mancarea si muzica usoara romaneasca. Tot PD-ul e la soare! Si PNL-ul i-a urmat exemplul. UDMR-istii erau de mult plecati, la fel si conservatorii. I-au lasat in Bucuresti, pe canicula, doar pe membrii comisiilor de control asupra serviciilor secrete. Transpira si apar in direct la televizor, pe canalele de stiri. Apoi pleaca. Au fugit in vacanta si Ion Stan, si Cristache Radulescu. Radu Stroe e cu valiza in mana.
La CNSAS, canicula a facut si mai multe victime. Ieri nu era intrunit cvorumul. Caldura e mare! Singura breasla care face exceptie de la regula vacantei politice este presa. Si presa ticalosita, si cealalta parte a presei, si cainele de paza al democratiei, si a patra putere in stat.
Politicieni abili, care acum se unduiesc pe ritmuri latino-love,
si-au aratat inca o data maiestria. Au iesit abil dintr-un scandal cat casa - disparitia lui Omar Haysam - , provocand dibace un alt scandal, cat Casa Scinteii.
Jurnalistii au lasat deoparte urmarirea surselor care raspund la numele de cod ""Omar"", precum si alte mici detalii de guvernare, care tin de nivelul de trai, si nu mai prididesc in a se deconspira, justifica, arata (cu degetul), scuza, confesa in paginile propriilor ziare sau in altele - inamice sau prietene, de-a valma. E o vara fierbinte la propriu!
Mintile diabolice au urzit un plan care functioneaza perfect si care a fost in stare sa rasuceasca atentia opiniei publice la 180 de grade. Calaii morali stau acum pe margine si ranjesc, simt mirosul sangelui
si-al disperarii, se-amuza copios si savureaza un succes neasteptat: terfelirea jurnalistilor.
In memoria colectiva se doreste a se impune ideea ca... ce mi-e turcua€™ si pistolul - cum e politicianul asa-i si ziaristul. Ceea ce poate fi, in unele cazuri, adevarat. Numai ca exista o enorma diferenta intre cei doi, care nu poate fi combatuta nici cu ordinul Presedintiei: politicienii gestioneaza tara, dau legi pentru tot poporul, iar jurnalistul doar scrie despre ce a facut ori nu a facut demnitarul. Nu e partas nici la imparteala si nici la... targuiala.
Se facea deci ca traim intr-o societate normala. In care fiecare isi vede de treaba lui. Ei bine, doar se facea. In realitate, acest deziderat nu se prea potrivea. S-ar putea sa fie, pana la urma, si un dat. Prea s-au batut unii jurnalisti in piept cu pumnul ca l-au facut pe unul presedinte, iar pe altul l-au dat jos. Poate ca meritam, pe cale de consecinta, razbunarea maurului. Maurul crede ca si-a facut datoria. Sa nu-i tulburam linistea...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.