Ancheta deschisa in Delta Dunarii dupa vizita premierului Calin Popescu Tariceanu in privinta constructiilor din Rezervatia Biosferei a scos la iveala ca aproape 70 de cladiri au fost ridicate fara autorizatie sau au alte probleme pentru care ar trebui demolate.

Investigatia a scos la iveala ca din cele 55 de constructii fara autorizatie, realizate pana in anul 2005, mai mult de trei sferturi trebuiau demolate inca de anul trecut. Legislatia a fost calcata grav in picioare si in anul 2006, cand s-au mai construit fara autorizatie cladiri in localitatile Murighiol, Sarichioi, Maliuc si Crisan. Potrivit inspectorilor, exista si un litigiu: un hotel din Crisan, desi are toate documentele in ordine, le-a atras atentia autoritatilor, pentru ca este construit foarte aproape de digul de aparare a localitatii. Responsabilii locali au declarat ca urmeaza sa demareze actiunile pentru intrarea in legalitate a acestor constructii sau pentru demolarea lor.
VIZITA DIN IULIE. Prim-ministrul Tariceanu a fost in Delta in iulie 2006, intr-o vizita pe care cei care l-au insotit au folosit-o mai mult ca prilej pentru plaja si pescuit decat pentru discutii serioase. Dintre toate problemele Rezervatiei, premierul s-a aratat atunci nemultumit de faptul ca foarte multe cladiri din zona au pe acoperis tabla sau alte materiale - si nu stuf - si uratesc zona. Tariceanu a cerut atunci remedierea acestei situatii, starnind reactii de nemultumire in Delta. Dupa vizita premierului, autoritatile locale au pus problema elaborarii unor norme arhitectonice, care sa respecte valorile de peisaj si traditiile locale din Delta. (Alexandru Nastase)