Guvernul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta privind introducerea unui pret de referinta al energiei termice pentru fiecare primarie de oras cu sistem de incalzire centrala. Alta ordonanta va stabili criteriile de alocare a ajutoarelor sociale.

Guvernul a aprobat ieri o ordonanta de urgenta privind introducerea unui pret de referinta al energiei termice pentru fiecare primarie de oras cu sistem de incalzire centrala. Alta ordonanta va stabili criteriile de alocare a ajutoarelor sociale.

Gigacaloria va avea cate un pret de referinta pentru fiecare primarie de oras care are un sistem de incalzire centrala, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate ieri de Guvern. Nivelurile preturilor locale de referinta vor fi cunoscute dupa ce vor fi calculate de administratiile locale.
SCUMPIREA. Facturile agentului termic vor creste la iarna in medie cu 15%-20%, potrivit secretarului de stat din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Toader, costurile de productie ajungand la 32.000 de miliarde de lei vechi. Pe de alta parte, Toader sustine ca totusi populatia ar urma sa plateasca ""numai 1.700 de miliarde, ca si anul trecut"". Potrivit oficialului, cele mai mari preturi locale de referinta vor fi de 145-148 de lei/gigacalorie, in zonele cele mai defavorizate. Ministrul Vasile Blaga a spus ca tarifele mai mici vor fi in orasele care au centralele termice retehnologizate.
Ordonanta a reluat un proiect mai vechi al autoritatii din domeniul energiei (ANRE), ai carui specialisti estimau in iunie ca preturile locale de referinta urmau sa fie in medie cu 5% mai mari decat pretul national de referinta actual, de 107,5 lei/gigacalorie, desfiintat acum.
SUBVENTII INDIRECTE. Autoritatile incearca sa amelioreze prin asa-numitele subventii indirecte efectele anularii subventiilor acordate direct furnizorilor de caldura, care s-au ridicat anul trecut la circa 14.000 de miliarde de lei vechi. Statul va suporta 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice, iar autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minimum 10% din pretul gigacaloriei. Statul nu va contribui cu nimic daca administratiile locale nu vor intra in procesul de modernizare a sistemului centralizat de incalzire, prevazut in Programul ""Termoficarea"", a spus Toader.
Ramane de precizat felul in care va fi rezolvata problema obligatiei Electrica de a cumpara obligatoriu, la un pret estimat a fi cu 5%-10% mai mare decat in prezent, electricitatea produsa in cogenerare cu caldura. Acest tip de electricitate nu prea isi gaseste, altfel, clienti pe piata liberalizata. ""Directivele europene permit reglementarea preturilor energiei electrice produse in cogenerare cu cea termica, dar nu definesc schemele de sustinere a cogenerarii in raport cu piata libera"", spune Viorel Alius, director general in ANRE.
Asupra ordonantei urmeaza sa se pronunte si Consiliul Concurentei, atent supravegheat de UE, fata de care Romania s-a angajat sa elimine de la 1 ianuarie subventiile acordate producatorilor de caldura.

AJUTOARELE SOCIALE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.