Daca problema Libanului si micile frecusuri interne nu le erau indeajuns autoritatilor de la Bruxelles, atitudinea tot mai ostila a Poloniei le-a pus capac, incarcand si mai rau situatia tensionata din Uniune. Polonia, considerata de oficial
Daca problema Libanului
si micile frecusuri interne
nu le erau indeajuns autoritatilor de la Bruxelles, atitudinea tot mai ostila a Poloniei le-a pus capac, incarcand si mai rau situatia tensionata din Uniune.


Polonia, considerata de oficialii europeni cea mai incapatanata dintre tarile intrate in ultimul val, le ridica in prezent probleme la nivel principial, iar pe termen lung, la nivel organizatoric. Mai nou, unul dintre partidele aflate la guvernare a anuntat ca va incepe o consultare la nivel european privind reintroducerea pedepsei cu moartea in intreaga Uniune.
ANTIEUROPENI. Situatia este din ce in ce mai albastra in comunicarea dintre Bruxelles si Varsovia, dupa ce in luna iulie Jaroslaw Kaczinski, fratele geaman al presedintelui Lech, a preluat sefia guvernului polonez. Pe cat de linistita a fost perioada septembrie 2005-iulie 2006, de cand Lech Kaczinski a devenit presedinte, pe atat de furtunoasa a fost relatia cu UE dupa ce fratele sau, preluand postul de sef al Executivului, si-a dat pe fata viziunile antieuropene. Actiunile vadit euro-sceptice ale lui Jaroslaw nu au intarziat sa apara. Prima mutare, la care a recurs pentru a-si consolida pozitia si evita aparitia unor tradatori ai spiritului nationalist polonez, a fost ""epurarea"" Ministerului de Externe de diplomatii cu viziuni pro-europene. Apoi a recurs la un atac principial, ajutati de partidul cu care formeaza coalitia in Legislativul national, Partidul Familiilor Poloneze. Aceasta formatiune de dreapta militeaza pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, care fusese abolita in Polonia in 1997, tocmai in vederea alinierii la normele comunitare. Cei doi gemeni sprijina intru totul noua dezbaterea publica.
""RUSINICA"" DE LA UE. Reactia Uniunii nu a intarziat sa apara. Comisia Europeana le-a reamintit fratilor Kacziniski, aprigi ""varsatori de sange"", ca ""pedeapsa cu moartea este incompatibila cu valorile europene (...) cu UE"". Fronda celor doi insa continua, lucru care pune in prezent sub semnul intrebarii si modul in care Polonia va administra in 2011 presedintia semestriala a Uniunii Europene, deoarece Executivul a renuntat la majoritatea diplomatilor pro-UE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.