Conacul bunicului meu, la care indrept cate o piatra zilnic, visand sa-i redau armonia de altadata, s-a nimerit strategic intre primarie (facuta cadou satului tot de batranul) si politie. In mic, ambele institutii reproduc animatia suratelor mai mari de la Bucuresti. A nu se imagina ca primarul meu darama Piata Revolutiei din sat, reprezentata printr-un monument cu vultur din primul razboi mondial, cum face domnul Videanu si nici ca seful de post reproduce discursurile incruntate ale domnului Blaga, ministru peste pistoale si pulane de cauciuc. Nu. Aici povestile pe care le lecturez gratis de la balcon comprima pitoresti drame de o clipa
si nu o data comedii spumoase.
De doua zile urmaresc scenele succesive ale unei piese in care joaca generic Violata, Violatorul (poreclit in sat Bikent), mai multi politisti si, fireste, o galerie de gura-casca.
Violata (nu-i dau numele, cu toate ca a implinit 18 ani) e cicatele dintr-un sat de langa Ploiesti si a aterizat la Sangeru pentru chestiuni de discoteca. Prin nu se stie ce imprejurari post-tango, domnisoara a ajuns in patul consateanului Bikent, consumator de alcool si ospitalier. Fata nu putea fi lasata sa doarma pe ulita. Numitul Bikent, neinsurat, 30 si ceva de ani, fara ocupatie (lucreaza uneori cu ziua), e de gasit mai mereu la carciuma, unde este invariabil beat. Beat cica a fost si cand a gazduit-o pe domnisoara de la Ploiesti, motiv pentru care, declara el in scris la politie, nu a intretinut cu ea ce se intretine indeobste intr-o asemenea imprejurare. Deci, reclamanta minte. Ma, ai intretinut, il intreaba, cand rastit, cand cu binisorul, organul cu galoane, reprezentat de personaje in uniforma sosite in viteza cu trei masini inscriptionate de la Ploiesti plus una dubita cu laborator medical. ""N-am.... t-o, doma€™ politist, sa-mi sara ochii"", jura Bikent. Fata in schimb, cu o gramatica impecabila si virgulele nimerite la locul lor, istoriseste cu lux de amanunte cum Bikent a deposedat-o de chiloti (dovada ca la politie a sosit cu chiloti barbatesti) si a ""profitat"" de ea. N-am profitat, plange Bikent in fata autoritatii si a perspectivei celor
20 de ani de parnaie. In afara de amanuntul ca Bikent e betiv si puturos, n-are antecedente penale. E prima oara in atingere cu parnaia. Politia, plictisita de neconcordante, a purces la Ploiesti cu Violata, pentru recoltat probe. Aici fata a refuzat pudic analizele, a rupt declaratia si a spus ca Bikent nu i-a facut nimic. In consecinta, violul nu s-a produs, iar fata si-a retras plangerea.
De ieri, Bikent e la locul lui, pe un scaun in fata carciumii. Politia a inchis cazul, dar satul nu vrea sa-l inchida. O baba pe care am intrebat-o daca stie ca Basescu a fost in America s-a uitat la mine ca la un extraterestru. Aduce in schimb o varianta interesanta a ""violului"". Jura ca asa stau lucrurile. Domnisoara a mai fost violata (cu acordul ei) si in alte cateva sate vecine cu discoteci. La Chiojdeanca, la Apostolache, la Mires. La Sangeru a intretinut relatii cu doi vecini ai lui Bikent, potenti si insurati, aflati intamplator la un sprit in zona, in timp ce Bikent sforaia. Au platit la buna intelegere cate 100.000 fiecare. Fata exerseaza povestea cu violul in toate satele cu discoteca. Uneori ii iese un ban. Alteori, o poceala. Santajul la Bikent n-a nimerit insa andrisantul potrivit. El procura greu maruntis pentru o tuica. Stiti ca Tariceanu si-a rupt un picior? - intreb un grup de crestine infierbantate de aceeasi poveste a violului domnisoarei din Ploiesti. Habar n-au. Nici nu le intereseaza. Satul isi are picioarele lui rupte, satul isi are politica lui. Ce se petrece la Bucuresti, razboiul PNL-PD, pumni in cap Basescu-Tariceanu sunt intamplari din alta lume. Aici tin pagina santului violatorul Bikent si pipita din Ploiesti. Saptamana viitoare se anunta o poveste mondena cu fosta nevasta a lui nea Marcel si actualul concubin Papusaru.