Privatizarea amenzilor de circulatie a revoltat pe multi, insa putini sunt cei care vor sa dea amanunte despre afacerea pusa la cale de autoritati. IRSA, asociatia care monteaza camerele de luat vederi, are sediul in incinta Ministerului de Interne.

Privatizarea amenzilor de circulatie a revoltat pe multi, insa putini sunt cei care vor sa dea amanunte despre afacerea pusa la cale de autoritati. IRSA, asociatia care monteaza camerele de luat vederi, are sediul in incinta Ministerului de Interne.

Articolul publicat in editia de luni a Jurnalului National, intitulat ""Privatizarea Amenzilor"", a beneficiat de un larg interes din partea cititorilor. Sute de mesaje, telefoane si institutii si-au exprimat stupoarea fata de modul in care sunt distribuiti banii proveniti din amenzile de circulatie. In incercarea de a clarifica lucrurile, am luat legatura cu directorul de operatiuni al asociatiei Centrul Regional pentru Siguranta Rutiera (IRSA), Dana Voicu. Dialogul a fost insa extrem de confuz si, in loc sa lamureasca problema, directorul se incurca in explicatii.
CONFIDENTIAL. Din capul locului am vrut sa aflam de la directorul IRSA care este situatia cheltuielilor necesare implementarii sistemului de supraveghere video. Reamintim cititorilor ca Romania este prima tara din lume in care a fost introdus conceptul ""contravenientul plateste"". Mai pe larg explicat, IRSA primeste de la producatori straini radare, le instaleaza in Romania, vitezomanii sunt amendati de Politie, o parte din banii rezultati din contraventii urmand sa fie virata producatorilor, iar cealalta parte sa mearga la bugetul autoritatilor locale. Intrebat despre cheltuielile pe care le implica sistemele, directorul Voicu a replicat: ""Am voie sa primesc donatii, sponsorizari, finantari, sa desfasor activitati comerciale care sa-mi aduca profit. Daca va dau categoriile de cheltuieli, punct cu punct, este foarte usor sa extrageti conceptul de proiect, si asta este informatie confidentiala. Noi am dat exact tot ce se poate da public. Trebuie sa-mi protejez si eu inteligenta mea si conceptul meu, nu?"". Am aflat totusi ca ""niste"" firme private au facut sponsorizari catre IRSA, dar despre sume nici un cuvant.
Asa cum scriam in articolul de luni, Administratiile Locale trimit catre IRSA un procent de 20%-30% din banii incasati din amenzi. Directorul Voicu nu a stiut sa ne spuna ce sume de bani datoreaza producatorilor straini. ""Tataie stie cat dam mai departe la producatori. Nu stiu. Noi trebuie sa rambursam banii producatorilor in termen de trei ani"", a spus, sec, directorul de operatiuni al IRSA.

CASA BUNA CU MAI. IRSA, organizatie nonguvernamentala infiintata in octombrie 2004, are sediul chiar in incinta Centrului de Studii Postuniversitare (CSP) al Ministerului de Interne. Intrebata despre conditiile in care a obtinut spatiu de la MAI, doamna director Voicu a refuzat sa ne spuna daca plateste chirie MAI, precizand ca sunt informatii confidentiale, dupa care a declarat: ""Care este problema? Exista un memorandum semnat intre IRSA si CSP, care este publicat pe site-ul MAI. Eu nu am sediul acolo (desi asa este trecut la rubrica contact, pe site-ul IRSA - n.r.), doar desfasor activitati"".

IMPLICAREA IGP


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.