14:45 BILANT BUCURESTI. Politia Rutiera a anuntat ca peste 3.000 de carutasi au fost amendati in acest an dupa ce au fost surprinsi circuland prin oras. RETRAGERE. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, si-a depus

14:45 BILANT

BUCURESTI. Politia Rutiera a anuntat ca peste 3.000 de carutasi au fost amendati in acest an dupa ce au fost surprinsi circuland prin oras.
RETRAGERE. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, si-a depus demisia la cabinetul premierului.

14:50 CURSURI

BRAILA. 12 infractori de la Penitenciarul de Maxima Siguranta au inceput o serie de cursuri de alfabetizare. Detinutii au vrut sa invete sa scrie si sa citeasca, in primul rand, pentru a putea sa-si faca singuri scrisorile catre familii. Puscariasii vor primi certificate care le vor atesta ""aptitudinea"" deprinsa. (N.B.)
AVARII. Opt curse aeriene au decolat cu intarzieri de peste 30 de minute din cauza unei defectiuni la reteaua de transmisii date a Aeroportului
International, ""Henri Coanda"" Bucuresti. Si Aeroportul Baneasa a fost
afectat ieri de o pana de curent.

EVENIMENT. Romani din Ungaria, Serbia, Republica Moldova, dar si conationali au deschis ieri la
Sibiu editia 2006 a Festivalului National al Artelor Traditionale. Timp de o saptamana, cel mai mare muzeul etnografic in aer liber din estul Europei, situat in Dumbrava Sibiului, va fi casa a peste 200 de artisti populari, pastratori ai traditiilor si obiceiurilor. (Dan Tomozei)

MEDICAMENTE - Compensatele 90% se reduc la jumatate
Noul proiect vizand listele de medicamente compensate si gratuite, aflat in dezbatere publica, prevede reducerea la jumatate a numarului de generice compensate 90%, in schimb, creste de aproape doua ori cel al produselor gratuite si al celor vandute la jumatate de pret. Presedintele Colegiului Farmacistilor, Dumitru Lupuleasa, este de parere ca noile liste ii afecteaza pe bolnavii care n-au dreptul la gratuitati. (Magda Marincovici)

DEMNITARI - Dosare desecretizate de Guvern
Secretarul Comisiei SRI, Ion Stan (PSD), a declarat ieri ca declasificarea dosarelor referitoare la demnitari si politicieni, decisa de CSAT, poate fi facuta numai prin hotarare a Guvernului, ""la solicitarea motivata a emitentului"", adica a detinatorului de arhiva. Membrii comisiei au amanat ieri dezbaterea hotararii CSAT. Tot ieri, SRI a inceput sa predea CNSAS dosarele declasificate referitoare la demnitari si politicieni. (G.A.)
MEHEDINTI - O minora si fetita ei au disparut

Fata din imagine se numeste Pavel Loredana si are 17 ani.
Este din Mehedinti si a disparut impreuna cu fetita ei, in varsta de 1 an si 8 luni. La 25 iulie, Loredana a plecat de la concubinul sau, din Filiasi, spunadu-i ca merge la mama sa, unde nu a mai ajuns. Are 1,60 m - inaltime, par saten si lung, ochi caprui. Ea era imbracata cu pantaloni din stofa maron si o bluza crem cu maneca scurta, iar fetita ei - cu o rochie de culoare deschisa. Cei care le-au vazut sunt rugati sa sune imediat la 112 sau la Jurnalul National.
BRASOV - Salarii compensatorii la Tractorul
La Tractorul Brasov au fost deschise ieri listele de disponibilizari voluntare. ""Noi avem in intentie sa dam posibilitatea tuturor celor care doresc sa poata participa la aceasta operatiune"", a declarat ieri Razvan Orasanu, presedintele AVAS. Disponibilizatii ar putea primi pana la 24 de salarii medii pe societate, in functie de vechime. Operatiunea ar inceta insa daca unul dintre creditori ar solicita intrarea in faliment. (Adrian Mihai)
PE LITORAL - Basescu e in concediu
Presedintele Traian Basescu isi va petrece concediul de odihna pe litoral pana la sfarsitul acestei saptamani. Seful statului, impreuna cu sotia sa, si-a inceput concediul ieri in statiunea Neptun, fiind cazat intr-o vila de
protocol. Potrivit unor surse din Politie citate de Mediafax, SPP nu ar fi solicitat masuri de
securitate in perioada 1-5 august, cat ar putea petrece
presedintele pe litoral.
TELEFONIE 3G - Cinci candidati la ultimele licente
Cinci companii au achizitionat caietul de sarcini pentru ultimele doua licente de generatia a treia de telefonie mobila: Radiocom, RCS&RDS, Cosmote, Telemobil si Combridge. Compania Combridge este subsidiara Magyar Telekom, detinuta de Deutsche Telekom. Termenul final de depunere a
ofertelor este 4 septembrie 2006, iar castigatorii vor fi stabiliti pana
cel tarziu la 15 octombrie.
(Alexandru Radescu)
TIMIS - ""Teroristul"" are discernamant
Florin Lesch, tanarul in varsta de 28 de ani, din Lugoj, suspectat de planificarea unui atentat terorist la Timisoara, este sanatos mintal si are discernamant. Aceasta este concluzia expertizei psihiatrice, care a fost prezentata ieri
de reprezentantul DIICOT Timisoara, Tamas Schiffbeck. Lesch a fost retinut in trafic, in urma cu mai bine de o luna, avand in masina doua butelii de aragaz pline, pe care ar fi intentionat sa le arunce in aer in centrul orasului.
ABUZ - Copil legat cu lantul cainelui
Politistii din localitatea constanteana Lipnita cerceteaza un barbat care si-a maltratat fiul de 13 ani. Anchetatorii spun ca Jan Dimitrache, de 49 de ani, se afla sub influenta bauturilor alcoolice cand l-a lovit pe baiat si l-a legat de picioare si de maini cu o bucata de material textil. Copilul a fost urcat apoi pe un scaun si legat cu lantul de la caine de un copac. Oamenii legii au sesizat serviciul de protectie a copilului. (Emilia Sava)
INUNDATII - Probleme cu reconstructia satelor
Reconstructia caselor distruse de inundatii in judetele Dolj si Gorj va incepe saptamana viitoare, cu o luna intarziere, a spus Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice. In Rast, autoritatile locale nu au decat 100 de hectare din cele 260 necesare pentru stramutarea satului, iar localnicii nu mai par hotarati sa se mute. (F.Z.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.