Fidel Castro nu mai este presedintele Cubei. Nu l-a ingenuncheat vreo tentativa de eliminare ""made in America"", ci o interventie chirurgicala.

Unul dintre cei mai longevivi sefi de stat din lume nu se simte prea bine. Cu mai putin de doua saptamani inainte sa implineasca 80 de ani, presedintele Cubei, Fidel Castro, i-a predat puterea fratelui sau, Raul.
TEMPORAR. Schimbarea de stafeta la varful controversatului regim de la Havana are titlu temporar, a asigurat ""El Lider Maximo"", explicand ca are nevoie de o pauza pentru a se ingriji de sanatate. Explicatia le-a parvenit cubanezilor chiar de la sursa, prin intermediul unui comunicat citit in direct la televiziunea cubaneza. ""Zile si nopti de munca intensa au facut ca sanatatea mea, care a rezistat la toate incercarile, sa fie supusa unui stres extrem. Acest lucru mi-a provocat o criza intestinala acuta cu sangerari mari, care necesita o interventie chirurgicala complexa. Operatia ma obliga sa fac o pauza pentru mai multe saptamani, departe de responsabilitatile si functiile mele"", si-a informat Castro poporul.
SALBA DE FUNCTII. Titlul suprem in stat i-a fost transferat lui Raul Catro, fratele cu cinci ani mai mic al presedintelui si al doilea om in ierarhia de la Hvana. Lui i-au mai revenit, acum, o salba intreaga de alte functii: prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC), cea de sef al Fortelor Armate Revolutionare (FAR) si cea de presedinte al Consiliului de Stat (Guvernul).
OMUL CU TRABUCUL. Dintre liderii aflati la putere in diverse colturi ale lumii, Fidel Castro face parte din categoria speciala a celor care reusesc sa atraga atentia
printr-o viata personala colorata. Imaginile cu el tragand tacticos din trabuc sunt emblematice, la fel ca succesul la femei, stilul jovial si uniforma kaki, de care nu se desparte.
Epocale sunt si cateva dintre remarcele cu care isi condimenta discursurile de doua sau chiar mai multe ore: ""Revolutia este dictatura celor exploatati asupra exploatatorilor"" sau ""Universitatile le sunt deschise doar celor care imi impartasesc convingerile revolutionare"". Si ofertele sale fata de statele ""pretine"" erau, adesea, neobisnuite. Recent, Havana se arata dispusa sa faca un troc cu bulgarii, trimitandu-le fructe de mare, zahar nerafinat, trabucuri si vestitul rom de Havana si cerand, in schimb, vapoare dezmembrate, vin si produse lactate.

CUBA SI DATORIA FATA DE ROMANIA