Gheorghe Fulga a fost audiat ieri de parlamentarii din comisia SIE cu privire la demisia sa din fruntea Serviciului. Parlamentarii din comisia SIE au aflat ieri motivele pentru care Gheorghe Fulga a decis sa plece din fruntea SIE. Potrivit acestor

Gheorghe Fulga a fost audiat ieri de parlamentarii din comisia SIE cu privire la demisia sa din fruntea Serviciului.

Parlamentarii din comisia SIE au aflat ieri motivele pentru care Gheorghe Fulga a decis sa plece din fruntea SIE. Potrivit acestora, decizia lui Fulga nu a fost influentata nici de presedintele Traian Basescu, nici de cazul Omar Hayssam. Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Constantin Nita, a explicat ca atributiile SIE sunt exclusiv in afara tarii si, ca atare, responsabilitatea disparitiei lui Hayssam nu cade in sarcina SIE. El a subliniat ca, in cadrul audierii lui Fulga, a reiesit in mod clar necesitatea schimbarii legislatiei in domeniul sigurantei nationale, in conditiile in care sunt responsabilitati care nu sunt asumate de nici o institutie. Totodata, deputatul PSD a avansat si propunerea existentei unui singur serviciu de informatii. Intrebati daca Fulga ramane in continuare directorul SIE, cei patru membri ai comisiei au raspuns afirmativ, deoarece legea de functionare a SIE si Constitutia prevad ca numirea si revocarea sefului Serviciului se fac de catre Parlament. ""Domnul Fulga ne-a spus ca demisia este una de onoare si irevocabila (...) dansul, dupa cum s-a exprimat, nu mai doreste intoarcerea in fruntea acestui serviciu"", a spus insa secretarul comisiei, deputatul PRM Daniela Buruiana.
""PRESIUNI"". La randul sau, senatorul pesedist George Maior a sustinut ca Fulga le-a spus parlamentarilor ca demisia sa ""plutea in aer"" inca din anul 2005. ""Fulga spune ca este o acumulare de situatii inca din 2005. De altfel, s-a si exprimat ca aceasta demisie este legata de o anumita cutuma, ca la schimbarea unei puteri se schimba sefii de servicii, ca existau, cel putin la nivelul Coalitiei, o presiune si o anumita atitudine a unui partid care nu-i facea foarte confortabila prestatia la directoratul acestui serviciu, ca acest pachet de legi pe care el l-a promovat nu a mers pe linia normala de dezbatere in Parlament, ceea ce ar fi impiedicat continuarea reformei in SIE"", a spus Maior. El a adaugat ca Fulga a considerat ca prin ramanerea sa in fruntea SIE ""Serviciul nu ar fi avut decat de pierdut"". Ulterior, Maior a revenit asupra declaratiilor, sustinand ca sintagma de ""presiuni politice din partea unui partid"" ar putea fi prea radicala.
Daniela Buruiana a sustinut si ea ca directorul demisionar al SIE a spus ca ""ne aflam in fata unei crize politice, tinand cont de dezbaterile care au avut loc in Birourile Permanente ale Parlamentului si ca, in aceasta criza, au fost angrenate si serviciile secrete"". Totodata, Buruiana a spus ca Fulga ar fi fost nemultumit si de ""anumite discutii care au avut loc la Cotroceni"" in legatura cu Omar Hayssam, discutii ""destul de aprinse"". Potrivit lui Constantin Nita, momentul disparitiei lui Hayssam ""a pus cireasa pe tort"" si l-a determinat pe Fulga sa demisioneze. Deputatul a adaugat apoi ca decizia lui Fulga ""nu a fost conditionata"" de disparitia lui Hayssam.

DEMISIA LUI TIMOFTE, LA PARLAMENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.