Taranii romani vad cu ochi buni trecerea la statutul de fermieri europeni. Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Future Marketing, preluat de Mediafax, 80% dintre agricultorii din Romania considera aderarea drept un element benefic pent
Taranii romani vad cu ochi buni trecerea la statutul de fermieri europeni. Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Future Marketing, preluat de Mediafax, 80% dintre agricultorii din Romania considera aderarea drept un element benefic pentru sectorul agrar. Sprijinul financiar de circa sase miliarde pentru primii trei ani de la aderare reprezinta un veritabil ""plan Marshall"", de care romanii vor sa profite. Numai 11,99% dintre ei sunt de parere ca integrarea va avea efecte negative asupra activitatii.
NEINCREDERE. Aceasta temere decurge din lipsa de incredere in autoritatile romane. Dintre cei chestionati, 55,31% considera ca Romania nu ia suficiente masuri pentru protectia fermierilor autohtoni in competitia cu fermierii din UE. Conditiile aderarii sunt intr-adevar dure. UE trebuie sa ""integreze"" o tara cu 23 de milioane de locuitori, unde peste 36% din populatia activa lucreaza in agricultura, cu o pondere in PIB de doar 11,7%. Taranii romani au nevoie de ajutorul statului pentru a repune pe picioare o agricultura in mare parte ineficienta.
Pentru a moderniza acest sector, taranii conteaza in mare parte pe ajutorul european. Aproape 85% dintre fermieri doresc sa faca investitii cu ajutorul programului SAPARD, care sprijina eforturile de cumparare a cladirilor si a echipamentelor cu destinatie agricola.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.