In Europa, numarul si speciile de insecte implicate in procesul de polenizare scad ingrijorator. Astfel, 80% dintre plantele care se inmultesc prin polenizarea efectuata de insecte sunt pe cale de disparitie. In opinia specialistilor, fenomenul este

In Europa, numarul si speciile de insecte implicate in procesul de polenizare scad ingrijorator. Astfel, 80% dintre plantele care se inmultesc prin polenizarea efectuata de insecte sunt pe cale de disparitie. In opinia specialistilor, fenomenul este o consecinta a schimbarilor climatice.
Insectele care fac polenizarea sunt esentiale in reproducerea plantelor cu flori. Aceste plante reprezinta 80% din regnul vegetal terestru. Zburand din floare in floare, insectele efectueaza transportul natural al polenului de pe stamine pe pistilul florilor, permitand fecundarea plantelor. Dar in ultimii ani, cercetatorii, preocupati de studierea acestui ""serviciu"" gratuit oferit naturii de milioane de ani de catre insecte, au observat ca este amenintat din cauza scaderii biodiversitatii.
REGRES. Cercetatorii au stabilit ca populatiile de albine aproape s-au injumatatit in zonele geografice din Marea Britanie si Olanda. Rezultatele privind bondarii sunt mai nuantate: in ansamblu, numarul lor este stabil in Marea Britanie si Olanda. Totusi, plantele care se inmultesc prin alti factori naturali cum sunt apa, vantul, precum si plantele autogame care se fecundeaza cu propriul polen nu sunt in pericol.
Cercetatorii si-au pus intrebarea cine e responsabil de acest fenomen. Insectele, care sunt vectorul polenului? Plantele, care nu mai ofera polen, adica hrana unor insecte? Concluzia: sunt in regres atat speciile de insecte care polenizeaza, cat si soiurile de plantele care se inmultesc prin polenizarea insectelor. Autorii studiului spun ca nu influenta negativa a omului asupra echilibrului mediului este cauza principala a acestui declin, ci schimbarile climatice majore inregistrate in ultimele decenii. (Magda Marincovici)

AZI CANICULA, MAINE AVERSE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.