Oamenii de stiinta au stabilit ca in cea mai mare parte a istoriei sale milenare, omenirea s-a hranit aproape numai cu produse vegetale si ca hrana pe baza de carne ocupa doar un procent foarte mic din obiceiurile culinare ale oamenilor. La o intalnire organizata nu demult chiar de Jurnalul National, avand ca tema alimentatia romanilor, unul dintre specialistii prezenti sublinia ca omul, din punctul de vedere al hranei, contrar celor pe care le invatam indeobste in scoala, nu este ""omnivor"", ci... frugivor. Adica, in chip natural, a fost programat sa se hraneasca cu fructe. Nu cu lapte, oua, branza si carne... Si ca sa mai punem ceva paie pe foc - pe focul de parlit prejudecati, cum parlesti porcul in miezul iernii - sa spunem ca in vreme ce un pogon de pamant poate produce 225 de proteine de origine vegetala (proteina din soia, spre exemplu), la capitolul proteine de origine animala cantitatea se reduce sub 10%: numai 20-25 kg de proteina din vita sau porc si inca mai putin din carne de pasare.
Si dupa atata teorie, sa facem loc si unei retete. O reteta de sezon, dupa cum veti vedea, caci are ca ingrediente principale cartofii si castraveciorii murati. Mai intai veti curata cartofii (un kg) de coaja, apoi ii spalati si ii taiati felii, prajindu-i in putin ulei incins. Ii scoateti din tigaie si caliti in uleiul ramas 3-4 cepe mari, taiate marunt. Cand s-au rumenit, adaugati doua linguri cu pasta de tomate, stingeti cu apa calda si puneti din nou in cratita cartofii. Lasati sa fiarba pana cand cartofii sunt gata. In timpul asta luati castraveciorii murati din butoi sau din borcan, ii curatati de coaja, ii lasati putin la desarat, ii taiati in patru, pe lung si ii curatati de seminte. Ii fierbeti separat. Daca zeama este prea sarata, se schimba apa o data. Intr-o tava pentru cuptor se pune mancarea de cartofi si castravetii fierti, in straturi alternative, se presara cu patrunjel verde, se toarna si din zeama in care au fiert cartofii si se pun felii de rosii deasupra. Se da la cuptor, iar la servire se presara cu patrunjel verde tocat.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
🎦 Smart Products, afacerea care caută mereu cele mai noi tehnologii în lume
Sursa: start-up.ro
-
Săptămâna filierelor de producători locali în Auchan: ce găsim la raft...
Sursa: retail.ro
-
Am obosit s-o iau mereu de la început
Sursa: kudika.ro
-
Ce spun nutriționiștii despre legumele și fructele cu pesticide: E mai rău...
Sursa: garbo.ro
-
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Sursa: futurebanking.ro
-
Interviu cu Marian Ion, CEO ING Hubs, IT-ist de pe vremea când a apărut...
Sursa: wall-street.ro