""Orice fel de mancare iti propune o partitura noua, insa tu, degustatorul, esti dirijorul care transforma miile de note intr-o simfonie de gusturia€¦"" Ca sa inteleg mai bine spusele lui, tanarul bucatar din Strasburg, Jean-Francois, mi-a
""Orice fel de mancare iti propune o partitura noua, insa tu, degustatorul, esti dirijorul care transforma miile de note intr-o simfonie de gusturia€¦"" Ca sa inteleg mai bine spusele lui, tanarul bucatar din Strasburg, Jean-Francois, mi-a cerut doar putina rabdarea€¦ pana ce imi va aduce un desert de vara, racoritor.


""Gustul, ca oricare alt simt, dupa gradul lui de rafinare, poate fi un indice important pentru gradul de civilizatie al unei lumia€¦""
Desertul propus in ziua aceea de vara de Jean-FranIois a fost naucitor, prin combinatiile lui. Sorbet de chimen cu caise, in compozitia caruia se aflau, printre alte ingrediente, vanilie, piper negru, lamaie si menta. Va propun sa experimentati reteta, cu siguranta nu veti fi nemultumiti de rezultat.
Se pun la topit, in 50 ml de apa, 200 g de zahar, care se asaza apoi pe foc, aducandu-se la fierbere. Se da vasul deoparte, se adauga doua linguri cu chimen zdrobit si se lasa sa se infuzeze timp de 24 de ore. A doua zi se adauga in vas 300 ml de zeama de lamaie, se toarna in mixer si se amesteca bine, apoi se da la congelator cateva ore. Inainte de folosire, compozitia se da un minut la blender.
Se iau optsprezece caise mari, mai tari (chiar putin verzi), si se taie in patru, scotandu-li-se samburii. Se pun in apa cu putina zeama de lamaie, ca sa nu se oxideze. Un litru de apa, in care s-au pus 600 g de zahar, se pune la fiert. Se adauga un baton de vanilie, o lingurita cu piper negru, o lingurita cu chimen, sucul de la doua lamai si se lasa sa fiarba 20 de minute. Se da vasul la o parte si se lasa sa se racoreasca putin. Se adauga fructele si se pune din nou pe foc alte 20 de minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Se bate apoi un albus de ou cu 150 g de zahar pudra, esenta de vanilie, o lingurita de zeama de lamaie. Pe o tava se asaza hartie speciala pentru copt, pe care se intinde oul batut, intr-un strat gros de 2 mm, formandu-se 18 triunghiuri isoscele, care se presara cu seminte de chimen. Se lasa mai intai tava la temperatura camerei timp de o ora, dupa care se coace la 160 grade pentru 2-3 minute, in cuptorul preincalzit. Prepararea cere migala, insa rezultatul este uimitor. Se asaza pe un platou caisele si o parte din siropul lor, deasupra unul-doi bulgari de sorbet, iar triunghiurile de albus se folosesc cate trei, unindu-le in varf. O frunza proaspata de menta da un plus de viata acestui preparat rafinat, dulce, picant si racoritor totodata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.